19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Da bi izbjegao zatvor u Zagrebu, Slavonac nabavio pozitivan nalaz na Sars-CoV-2!

2 min read
Koristeći okolnost da ima pristup pacijentima pozitivnim na koronavirus, 32-godišnjak je uzeo bris nazofarinksa pacijentice za koju je znao da je pozitivna te neistinito naveo da bris pripada 30-godišnjaku. Tako dobiveni pozitivan nalaz je dostavio osumnjičenom 30-godišnjaku, koji ga je iskoristio za odgodu izvršenja kazne zatvora.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, 32- i 30-godišnjakom, zbog sumnje da su počinili kaznena djela davanja mita i primanja mita – javlja MUP i iznosi niz detalja…
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 30-godišnjak, s namjerom da ishodi odgodu izdržavanja kazne zatvora na koju je bio osuđen presudom Općinskog suda u Slavonskom Brodu zbog kaznenog djela prijevare te za koje se izdržavanje bio dužan javiti 27. rujna 2021. u Zatvor u Zagrebu, zatražio od 32-godišnjaka kao medicinskog djelatnika bolničke ustanove u Zagrebu da mu pribavi nalaz u kojem će biti neistinito navedeno da je pozitivan na virus SARS-CoV-2, u zamjenu za novčanu naknadu u iznosu od tisuću eura.
 
Na navedeno je 32-godišnjak pristao te dogovorio s 30-godišnjakom dolazak u navedenu bolničku ustanovu u večernjim satima 26. rujna, što je ovaj i učinio. Po njegovom dolasku, 32-godišnjak je unutar svojih ovlasti poduzeo više radnji kojima je imao pristup kao djelatnik bolničkog sustava, a kako bi evidentirao 30-godišnjaka u bolničkom informacijskom sustavu i uputio ga na trijažu te je lažno naveo da je bio u kontaktu s COVID-19 pozitivnom osobom. Koristeći okolnost da ima pristup pacijentima pozitivnim na koronavirus, 32-godišnjak je uzeo bris nazofarinksa pacijentice za koju je znao da je pozitivna te neistinito naveo da bris pripada 30-godišnjaku. Tako dobiveni pozitivan nalaz je dostavio osumnjičenom 30-godišnjaku, koji ga je iskoristio za odgodu izvršenja kazne zatvora.
 
Na opisani način osumnjičeni 32-godišnjak je kao odgovorna osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svoje ovlasti obavi drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti, a osumnjičeni 30-godišnjak je odgovornoj osobi dao mito da unutar granica svoje ovlasti obavi drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti.
  
Osumnjičeni 32-godišnjak je uhićen 9. ožujka te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku, 30-godišnjak se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je dostavljeno posebno izvješće – zaključuje se.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Pixabay (ilustracija)