20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

S obzirom na poznate informacije, je li ovo ruta drona koji je pao u Zagrebu?

2 min read
Ako je riječ o dronu Tu-141, valja znati kako je njegov dolet oko 1.000 kilometara, a neke informacije govore kako je u Zagrebu, zapravo, ostao bez goriva.

Je li ovo na fotografiji moguća ruta kojom se kretao dron, neslužbeno Tu-141, a koji je sinoć pao u Zagrebu, za kojeg se zna da je sovjetske proizvodnje, ali ne i u čijem vlasništvu. Uzmu li se u obzir do sada iznesene činjenice, ono što su rekli naši mjerodavni, kao i rumunjsko ministarstvo obrane, a i svjedočenja Mađara koja je prenio naš premijer, onda bi ova ilustracija, vrlo grubo i neslužbeno, razumije se, mogla biti smjer kretanja drona. Dakako, polazišna točka nije poznata…

– Poslije čitavih 40 i više minuta u mađarskom zračnom prostoru, bespilotna letjelica ušla je u hrvatski, da bi nakon 7 minuta pala na širem području Jaruna u Zagrebu. Znamo kakva je letjelica, znamo odakle je došla – kazao je predsjednik RH Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik OS, dodajući kako se ovo tretira kao vrlo ozbiljan incident, ali se u njemu ne nalazi namjerna ugroza Hrvatske.

– Rumunjsko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje o dronu koji je naposljetku preletio Mađarsku, ušao u Hrvatsku pao na tlo u Zagrebu. – Rumunjski sustav zračnog motrenja uhvatio je u četvrtak, 10. ožujka, signal niskozemnog zrakoplova, najvjerojatnije UAV, koji je prešao nacionalni zračni prostor u vrlo kratkom vremenu, manje od tri minute – stoji na početku priopćenja, a u kojem se nastavlja… – Zrakoplov je ušao u rumunjski zračni prostor aproksimativno u 23:23, dolazeći iz Ukrajine, a napustio nacionalni zračni prostor oko 23:26, nastavljajući prema Mađarskoj – stoji između ostalog u priopćenju rumunjskog ministarstva obrane.

Ako je riječ o dronu Tu-141, valja znati kako je njegov dolet oko 1.000 kilometara, a neke informacije govore kako je u Zagrebu, zapravo, ostao bez goriva.

Foto: Pixabay (ilustracija)