29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Strani znalac vjeruje kako je u Zagreb pao sovjetski dron kojim upravljaju Ukrajinci?

3 min read
Tu-141 autor smatra vrlo fascinantnom letjelicom koju su Ukrajinci unaprijedili nakon aneksije Krima '14. godine. Takav dron se lansira s raketne lansirne rampe, a namjena mu je prikupljanje informacija, a prije nego se padobranom spusti na tlo i ponovno upotrijebi.

Autor teksta Tyler Rogoway, a na portalu War Zone, vjeruje kako je u Zagrebu noćas na tlo pala bespilotna letjelica, dron, kakav egzistira iz vremena sovjetske ere, a kakav koriste u Ukrajini za izviđačke letove. Naravno, za to nema nikakve potvrde i riječ je tek o pretpostavci.

Jer, prema navodima naše policije, nakon eksplozije na Jarunu u Zagrebu pronađeni su noćas krater i ostaci padobrana. Tu nekako službene informacije i završavaju, do okončanja svih radnji mjerodavnih službi.

No, spomenuti autor vjeruje da je riječ od ostacima drona Tu-141, a do kojeg dolazi pregledom objavljenih fotografija s poprišta. Pretpostavlja da se isti pokvario, a podsjeća kako jedan takav već pao u Ukrajini. Za spomenuti dron, autor kaže kako je jedin operativan u Ukrajini, kako se jedino tamošnje službe koriste ovom letjelicom.

Tu-141 autor smatra vrlo fascinantnom letjelicom koju su Ukrajinci unaprijedili nakon aneksije Krima ’14. godine. Takav dron se lansira s raketne lansirne rampe, a namjena mu je prikupljanje informacija, a prije nego se padobranom spusti na tlo i ponovno upotrijebi.

Više o razmišljanju ovo g autora možete čitati na portalu War Zone.

Autor se na kraju pita što će reći eventualno Ukrajinci, a pita se i što je radila NATO protuzračna obrana da je letjelica možda preletjela nekoliko članica.

— — — — —

Još uvijek se čekaju sve i potpune informacije o padu letjelice na Jarunu u Zagrebu, a jučer tijekom večeri. Policija je do sada tek objavila da su pronađeni krater i padobrani, a neslužbeno se sve češće spominje kako bi mogla biti riječ o sovjetskom dronu Tu-141, a kojeg danas koristi samo ukrajinska vojska za izviđanje, nakon što je tu letjelicu unaprijedila ’14. godine. Ako je o tome riječ, otvara to čitav niz pitanja kako je letjelica neometano preletjela nekoliko članica NATo saveza i pala u Zagrebu, no o tome će tek biti riječi nakon što se potvrde ili demantiraju pretpostavke.

Pa ipak, ako je riječ o letjelici Tu-141 Strizh, odnosno Tupoljevu 141, valja znati da se radi o prilično masivnom komadu željeza.

Namijenjen je izviđanju, nosi kamere, infracrvene uređaje, radar… Ima turbojet motor, delta krila, a slijeće pomoću padobrana. Bio je u službi sovjetske vojske od ’70-ih do ’80-ih godina prošlog stoljeć, točnije od 1979. do 1989. godine.

Nema posadu, duljine je iznad 14 metara (14,33), raspona krila 3,88 metara, visine 2,44 metra. Težak je oko 6,2 tone, maksimalna brzina mu je 1.100 km/h, dolet oko 1.000 kilometara, a leti na visini od 6.000 metara.

Inače, polijeće pomoću lansirne rampe.

Foto: Youtube (screenshot)

— — — — —

Podsjećamo…

Sinoć (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka – javlja MUP priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti…

Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana.

Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi.

Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.

Također, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana.

Medije pozivamo na odgovorno izvještavanje javnosti te iznošenje provjerenih informacija dobivenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija.

Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputama policijskih službenika.

Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene – zaključuje policija.

Foto: Youtube (screenshot)