18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradonačelnik Radić u prvom službenom posjetu Gradu Rijeci

2 min read
Riječki gradonačelnik Marko Filipović potvrdio je kako između dvaju gradova postoji intenzivna suradnja na području kulture.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sastao se u ponedjeljak u Rijeci s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem. Povod sastanka bila je premijera komičnih opera “Arlecchino” & “Gianni Schicchi”, nastalih u koprodukciji Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Opere HNK u Osijeku. Premijera se u Rijeci održava večeras u 19 sati, dok će se osječka održati 28. travnja.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako će iz ove suradnje profitirati kazališta koja će reducirati troškove, kao i publika koja će dobiti kvalitetan sadržaj. Gradonačelnik Radić istaknuo je i aktualnu sigurnosnu temu ističući kako Grad Osijek čini sve što može kako bi pomogao ukrajinskim izbjeglicama kojih je u ovome trenutku 134 na području grada Osijeka.

– Omogućili smo im prijevoz od mađarske granice do Osijeka, kao i besplatan javni gradski prijevoz. Stavili smo na raspolaganje našu sportsku dvoran Jug za prihvat izbjeglica. U pripravnosti je i Dvorana Zrinjevac. Omogućili smo i besplatan ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt, te integraciju djece u vrtiće i škole. Počeo je raditi i dječji kutak za ukrajinske mališane u Kulturnom centru Osijek – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović potvrdio je kako između dvaju gradova postoji intenzivna suradnja na području kulture.

– Mnogo je zajedničkih tema, od onih u infrastrukturi, odgoju, školstvu, obrazovanju, kulturi, i svemu onome za što su jedinice lokalne samouprave nadležne. Drago mi je da smo podijelili iskustva i primjere dobre prakse. Dotakli smo se i tema javnog prijevoza i zbrinjavanja otpada. Odnos je dosta dobar, ovaj sastanak će poslužiti tome da suradnja bude još intenzivnija – rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović. Dodao je kako su dogovoreni i sastanci operativnih timova oko uvođenja riznice u proračunsko poslovanje Grada Osijeka.

– Spremni smo podijeliti naša iskustva oko toga jer smo u tom dijelu jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj. Suradnja ”Plave” i ”Zelene” Hrvatske se nastavlja, a Rijeka i Osijek imaju dosta toga po čemu mogu dalje surađivati – zaključio je gradonačelnik Filipović.

Sastanku su prisustvovale i zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković i zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan.

Tekst i foto: Grad Osijek