14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Neslužbeno! Pojedine pumpe u Mađarskoj, navodno, ipak ograničile prodaju strancima?

2 min read
Međutim, do nas su došle i informacije, neslužbene, kako su pojedine pumpe počele ograničavati prodaju strancima, vozačima osobnih vozila, a na 10 litara.

Mađarska ima subvencioniranu cijenu goriva, a gdje je prosječno benzin na oko 9,5 kuna po litri, što je posljednjih tjedana stvorilo ‘benzin turiste’ iz Slovenije, Austrije i Hrvatske. Prodaja goriva se utrostručila na dnevnoj razini, službeni su podatci tamošnjih distributera. Od 5 milijuna litara dnevno, stigli su do prodaje od 15.

Sukladno tome uvedena su određena ograničenja za strance, ali za teretna vozila teža od 3,5 tone, kako se ne bi dogodilo da veliki potrošači, autoprijevoznici ‘tovare’ nemilosrdne količine goriva koje subvencionira mađarska Vlada Mađarima.

Međutim, do nas su došle i informacije, neslužbene, kako su pojedine pumpe počele ograničavati prodaju strancima, vozačima osobnih vozila, a na 10 litara.

– To nije pravilo. Čula sam i ja od svojih prijatelja koji toče gorivo u Mađarskoj kako su pojedine pumpe ograničile prodaju na 10 litara za ljude koji nisu državljani Mađarske, ali to je, koliko znam, na svega par mjesta učinjeno – rekla nam je naša sugovornica mađarskih korijena, a koja vrlo često putuje, živi i radi na relaciji od Osijeka do Budimpešte.

– Tu, kod Udvara, govore mi kako nisu imali takvih situacija, ali da se pojavljuju pumpe koje ograničavaju prodaju – nastavila je, iznoseći još hipotezu…

– Pretpostavljam da se tu nikako ne radi ni o čemu drugom do o bojazni da će nekakva manja pumpa manjeg vlasnika ostati bez goriva do dolaska nove cisterne. Stvar je logistike. Goriva ne manjka. Ali, ako nekakva manja pumpa, kojoj cisterna dolazi za dva dana, ostane bez goriva danas, gubi svoje stalne kupce… – dodala je na kraju sugovornica za OsijekExpress.com.

Foto: Pixabay (ilustracija)