28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradsko vijeće! Radić: Grad štedi najmanje 11,5 mil. kuna refinanciranjem postojećih kredita!

5 min read
- Osijek nije dizao cijenu odvoza smeća i neće dizati cijenu. U drugim gradovima su cijene išle gore, kod nas nisu i neće. Unikom otplaćuje svoje kredite, ne kukamo. Sve što je dobro, guramo dalje, što nije, nastojimo izmijeniti - zaključio je Radić po pitanju Unikoma...

U Osijeku je danas održana 7. sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka. U stanci Gradskog vijeća gradonačelnik Osijeka Ivan Radić stao je pred novinare i progovorio o refinanciranju kredita Grada Osijeka, tvrdeći kako se čine nevjerojatne uštede za Grad i gradska poduzeća.

– Grad i gradska poduzeća se ne zadužuju, već štede. Pričamo o refinanciranju postojećih kredita, a koji su bili s varijabilnom kamatnom stopom. Iskoristili smo situaciju na tržištu i sada imamo najjeftinije kredite u povijesti Ušteda je 11,5 milijuna kuna. Fiksirali smo kamatnu stopu, od poduzeća do poduzeća, od 0,19 do 0,33%. Čak su i banke rekle da smo to odradili vrhunski za sebe. Mislim da je to jedna stvar s kojom se itekako možemo pohvaliti. Sve što se o kreditima danas govorilo je refeinanciranje kredita. Nema novih zaduženja – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, a kojem je sljedeće pitanje upućeno o Unikomu, cijenama odvoza smeća…

– Osijek nije dizao cijenu odvoza smeća i neće dizati cijenu. U drugim gradovima su cijene išle gore, kod nas nisu i neće. Unikom otplaćuje svoje kredite, ne kukamo. Sve što je dobro, guramo dalje, što nije, nastojimo izmijeniti – zaključio je Radić po pitanju Unikoma, da bi stiglo pitanje i o Porinu, troškovima…

– Odlično smo prošli po pitanju troškova Porina. Sudjelujemo po 50% mi i županija. Dali smo dvoranu na upotrebu u vrijednosti od 150.000 kuna i još 184.000 kuna troška. Cijeli tjedan hoteli su puni, dolaze najveći glazbenici… – nizao je gradonačelnik Osijeka.

Foto: Grad Osijek

Sjednici je nazočilo 29 vijećnika koja su razmatrala 36 točaka dnevnog reda, i to izvješća o izvršenju Plana rada Gradskog vijeća za 2021. te prijedlog rada za 2022., o radu Gradonačelnika za razdoblje od 4. lipnja do 31. prosinca 2021., o Planu djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2021., o provedbi Plana gospodarenja otpadom za 2021., i drugo.

Na sjednici su, između ostalih, usvojeni i prijedlozi odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, o dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Osijeka za 2022., o pokretanju postupka izrade provedbenih akata Strategije razvoja Urbane aglomeracije Osijek do 2027., o dugoročnom zaduživanju Grada Osijeka.  

Na upit novinara o novim zaduženjima, gradonačelnik je pojasnio kako se ni Grad ni gradska poduzeća ne zadužuju, već refinanciranjem kredita ušteđuju.

– Ovdje govorimo o refinanciranju postojećih kredita s varijabilnom kamatnom stopom koja je bila izuzetno velika. Iskoristili smo trenutak na tržištu i ostvarili rekordnu nisku kamatnu stopu za Grad Osijek. Ne dižemo nove kredite, već refinanciramo postojeće. Fiksirali smo kamatnu stopu i ostvarili uštedu od minimalno 11 milijuna kuna – odgovorio je gradonačelnik.

Radić je pojasnio kako je zaduživanje namijenjeno za financiranje kapitalnih projekata poput izgradnje vrtića u Tenji, rekonstrukcije Copacabane, izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i energetskih obnova pojedinih škola i vrtića, kao i razvoja i unaprjeđenja Tvrđe, te drugih.

Na početku sjednice vijećnici su uobičajeno postavljali pitanja i davali prijedloge gradonačelniku, pa je odgovarajući na upit vijećnika Piližote o poslovanju gradskog komunalnog poduzeća Unikom, gradonačelnik objasnio da ne postoje nikakvi problemi u poslovanju.

– Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji nije i neće podizati cijenu odvoza otpada. Jamčim to našim sugrađanima. Problem je jedino u 19 milijuna kuna za leasing, što je ugovor potpisan prije nego što sam postao gradonačelnik, a koji se odnosi na kupovanje određenih strojeva. Govorimo o rati od 800 000 kuna mjesečno. Složit ćemo se da riječ o velikom kreditu, no Unikom će ga otplatiti – rekao je gradonačelnik.

Na upit vijećnika Đapića o troškovima održavanja Porina u Osijeku, gradonačelnik je izvijestio kako u troškovima sudjeluju 50 posto Grad i 50 posto Županija.

– Grad Osijek dao je dvoranu na korištenje u vrijednosti 150 000 kuna te dodatnih 174 000 kuna. Dolaze glazbenici, hoteli će biti puni i poslat ćemo najbolju sliku iz Osijeka – odgovorio je gradonačelnik.

Na pitanje o digitalizaciji gradske uprave najavio je kako će građani učinak digitalizacije moći osjetiti u lipnju.

– Radimo sveobuhvatnu digitalizaciji u suradnji s FERIT-om. Nismo htjeli raditi parcijalno jer smatramo da tako ne bismo postigli željene učinke. U lipnju ćemo imati prve naznake digitalizacije, što će osjetiti svi građani. Nakon toga krećemo s digitalizacijom i gradskih poduzeća – kazao je gradonačelnik Radić.

Vijećnik Mihaljević postavio je pitanje u svezi s izgradnjom vrtića u Tenji, na što je gradonačelnik odgovorio kako su projekti izgradnje triju vrtića spremni za prijavu na natječaj iz NPOO.

– Problem je nedostatak adekvatnog prostora u vrtićima, posebice u centru grada gdje Grad nažalost nema svoje zemljište. Tome smo doskočili tako da ćemo proširiti DV Latica, a u zgradi Gaudeamusa, koja je u gradskom vlasništvu, poduzeli smo se pravne korake da djeci tamo omogućimo vrtić. Kada smo preuzeli odgovornost za vođenje Grada, rekli smo da ćemo pokušati u vrtiće upisati što veći broj djece i upisali smo 150 djece više nego što smo mogli na način da smo morali prenamijeniti dvorane – dodao je gradonačelnik.

Na upit vijećnika Opačka o građevinskim dozvolama, gradonačelnik je rekao:

– Izdavanje građevinskih dozvola dosad je bio veliki problem. Mi smo raspisali natječaj za šest novih diplomiranih inženjera građevine i dozvole se više ne čekaju mjesecima. Tijekom 2021. zaprimljeno je 56 posto više predmeta i riješeno njih čak 128 posto više – kazao je Radić.

Na upit vijećnika Petraševića o aktivnostima koje Grad poduzima u zbrinjavanju i integraciji raseljenih osoba iz Ukrajine, gradonačelnik je izvijestio kako se na području grada trenutačno nalazi 151 osoba te da je u Pothodniku otvoren info-centar gdje mogu dobiti sve potrebne dokumente i informacije. Dodao je kako je Grad od prvoga dana spreman za prihvat raseljenih osoba te da im je sve osigurano, od prijevoza do dječjega kutka u Kulturnom centru, kao i prihvatni centar u Dvorani Jug II.

Minutom šutnje vijećnici su odali počast bivšem gradonačelniku Osijeka Željku Huberu (1984.-1985.) koji je preminuo u 92. godini života. Uz gradonačelničku dužnost, Željko Huber 30 godina je proveo na čelu osječkoga Vodovoda, u dva mandata bio je predsjednik NK Osijeka te čelnik Hrvatskog nogometnog saveza. Dobitnik je i Grba Grada za životno djelo 2104. godine.