28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Događa li vam se u zadnje vrijeme pojačano ‘statički elektricitet’? Zašto se to događa najviše sada?

1 min read
- Sintetička odjeća izaziva trenje koje dovodi do razjmene elektriciteta. Naprimjer, kada sjednete na stolicu koja je sintetička ili nosite sintetičku odjeću i zatim uhvatite za neki metal, može doći do elektriciteta - objašnjava.

Izlazite iz automobila i želite zatvoriti vrata? ‘Pec’! Rukujete se? ‘Pec’! Brojni su koji u posljednje vrijeme govore o pojačanim senzacijama ‘statičkog elektriciteta’, dijele svoja iskustva na društvenim mrežama i jednostavno se pitaju zašto je to sada intenzivnije nego inače. Događa se prilikom dodirivanja ograde na stepenicama, hvatanja kvake na vratima, ključeva u bravi…

Srpski portal Blic.rs prenosi 24sedam, a koji je kontaktirao tamošnjg fizičara s Elektrotehničkog fakulteta, Jovana Cvetića, a koji, osim sintetičke odjeće, krivi suh zrak i suho vrijeme, a da, kada pada kiša, toga nema u tolikoj mjeri. On govori kako je ovo, zapravo, najpogodniji trenutak za ‘peckanje’, jer nosimo sintetičku deblju zimsku odjeću, a vani je suho i sve toplije.

– Sintetička odjeća izaziva trenje koje dovodi do razjmene elektriciteta. Naprimjer, kada sjednete na stolicu koja je sintetička ili nosite sintetičku odjeću i zatim uhvatite za neki metal, može doći do elektriciteta – objašnjava.

– Suh zrak i suho vrijeme pogoduju stvaranju statičkog elektriciteta. Kada pada kiša ili je zrak vlažan, nećete osjetiti ove šokove – nastavlja profesor, dodajući kako nije loše izbjeći sintetičku odjeću, čak i vunenu, koliko god bilo kontradiktorno za hladnog vremena.

Na kraju, portal zaključuje kako ništa od svega toga nije opasno.

Foto: Pixabay (ilustracija)