29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na spomeniku u Batini, u podnožju Julke, osvanula iscrtana ukrajinska zastava!

2 min read
...je li autor izrazio protest prema ruskoj invaziji na Ukrajinu ili dodatno osnažio činjenicu da su kod ovog mjesta ginuli Ukrajinci!?

Na spomeniku u Batini, spomeniku Batinskoj bitci, osvanula je jutros ukrajinska zastava, iscrtana bojom na bijelom kamenu, u podnožju glavnog dijela spomenika, doznajemo od batinskih čitatelja, a koji su nam i poslali jutros fotografiju. Taj spomenik je spomenik i Crvenoj armiji, koja je na ovom mjestu forsirala Dunav i protjerivala vojsku Wermachta natrag prema Njemačkoj, ali u čijim redovima nisu prednjačili Rusi, već Ukrajinci. Stoga, ne znamo je li autor izrazio protest prema ruskoj invaziji na Ukrajinu ili dodatno osnažio činjenicu da su kod ovog mjesta ginuli Ukrajinci!?

Zacijelo znate za grozote Batinske bitke i forsiranja Dunava, usmenu predaju o krvavoj rijeci i razbacanim dijelovima tijela po batinskim krošnjama, no nekako se uvijek zaboravi kako je u Batinskoj bitci poginulo 1.297 pripadnika oslobodilačke vojske, mahom Crvene armije, čije kosti danas leže pod spomenikom Antuna Augustinčića i Memorijalnim kompleksom, a koje je sovjetsko vodstvo regrutiralo dobrim dijelom u Ukrajini. Kod Batine su od 11. do 29. studenog ’44. godine dobrim dijelom, dakle, krvarili Ukrajinci.

Danas je to hrvatsko tlo, danas se ondje vijore ukrajinska i hrvatska zastava, no ’44. godine je taj dio Baranje prelazio iz ruke u ruku Mađara i Jugoslavije, a od mađarske okupacije iz ’41. (od ’20. bio sastavnicom Kraljevine SHS, prije također mađarski), da bi ’45. postao sastavni dio SR Hrvatske.

Od našeg Osijeka do Batine svega je 40-tak kilometara. Na tom mjestu, na mjestu današnjeg spomenika Batinskoj bitci vodila se jedna od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata ovih prostora i jedna od onih kojima se mijenjao smjer ratovanja, zauzimala, oslobađala i osvajala područja duboko u Baranji i Mađarskoj, gonilo ‘sile osovine’ dalje od današnjeg hrvatskog teritorija.

U bitci su sudjelovale zajedničke snage dobrim dijelom ukrajinskih postrojbi i vojske nekadašnje Jugoslavije. Dunav su prešli iz Bačke u Baranju, oslobodili Batinu. U grobnici su pohranjeni posmrtni ostaci poginulih pripadnika Treće ukrajinske fronte. A na vrhu spomenika je Julka – partizanka koja je, kaže se, prva prešla na desnu obalu Dunava ’44. godine.

Foto: Čitatelj, Facebook (screenshot)