28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

RDC i GC mijenjaju sliku i gospodarske tijekove istočne Hrvatske!

3 min read
U oba projekta traje prva faza izgradnje, no njihova financijska vrijednost (RDC 106 milijuna kuna, a GC 65,5 milijuna kuna) je impresivna, a planirano poslovanje treba daleko nadmašiti ulaganja, dapače trebaju donijeti sasvim nove, puno bolje i kvalitetnije odnose u procesima proizvodnje, čuvanja i trženja proizvoda sa slavonskog, baranjskog i srijemskog područja.

Iako su radovi u tijeku, nove zgrade Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te Gospodarskog centra već mijenjaju vizure grada Osijeka, a kada projekti završe promijenit će i gospodarsku sliku cijele Osječko-baranjske županije. U oba projekta traje prva faza izgradnje, no njihova financijska vrijednost (RDC 106 milijuna kuna, a GC 65,5 milijuna kuna) je impresivna, a planirano poslovanje treba daleko nadmašiti ulaganja, dapače trebaju donijeti sasvim nove, puno bolje i kvalitetnije odnose u procesima proizvodnje, čuvanja i trženja proizvoda sa slavonskog, baranjskog i srijemskog područja.

– Velika su, ali i realna očekivanja za razvoj gospodarstva koje donosi izgradnja infrastrukture poput RDC-a i GC-a. Oni će biti snažan poticaj ukupnom razvoju gospodarstva i pomoći poduzetnicima u ostvarivanju konkurentnosti na domaćem i stranim tržištima, njihovim kontinuiranom rastu i razvoju, ali i povećanju kvalitete proizvoda i usluga, zapošljavanju – ističe župan Ivan Anušić te naglašava kako su ovi projekti od strateškog značaja za razvoj Osječko-baranjske županije, međutim ne zanemaruje se ni druge projekte.

– Potreban pomak u gospodarstvu ne može se očekivati od jednog projekta, ma koliko on bio kvalitetan nego samo od sustavnog rada na više područja i djelatnosti. Županija stoga ulaže svoje raspoložive resurse i znanja u iniciranje i provođenje projekata, kao i osiguranje financiranja s više razina, a nizom mjera i aktivnosti stvaramo stimulativno okruženje i pozitivnu poslovnu klimu za sve investicije. Između ostalog, sada kroz Program poticanja poduzetništva za 2022. godinu proširujemo mogućnosti i broj korisnika, povećamo kreditni potencijal i opseg onoga što sufinanciramo, za što ćemo izdvajati 7,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. U Planu razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine obuhvatili smo 39 strateških projekata, vrijednih 16 milijardi kuna. Veliki dio toga je već u realizaciji, a dio će uskoro započeti. To su izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, Objedinjenog hitnog medicinskog prijema KBC Osijek, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, I. gimnazije, Gospodarskog centra, Srednje škole Donji Miholjac, sustavi navodnjavanja i drugi. Naravno, istovremeno sustavno radimo na ostvarivanju visokih standarda i razvoju djelatnosti iz svoje temeljne nadležnosti kao što su zdravstvo i školstvo – kaže župan Anušić.

Izgradnja RDC-a i GC-a najvećim dijelom financira se sredstvima iz fondova Europske unije, zatim nacionalnog proračuna, dok preostali dio pokrivaju Županija i Grad Osijek. Radovi na objektu RDC-a su u punom jeku, a zahvaljujući dobroj organizaciji svi problemi se uspješno rješavaju, pa je izvjesno da bi mogao s radom započeti već ove jeseni. Ukupna površina cijelog objekta iznosi 8.182,15 m2, a sastoji se hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerade te upravne zgrade. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona, a podijeljen je na dijelove za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju osiguran je rashladni kapacitet od 2.220 tona ukupnog kapaciteta 3.228 tona.

I izgradnja Gospodarskog centra predviđena je u nekoliko faza. Aktualna Faza 1. odnosi se na izgradnju multifunkcionalnog objekta na površini od 4.988,00 m2. Vrijednost radova iznosi 65,5 milijuna kuna, a planirani završetak izgradnje je prosinac ove godine, potom slijedi opremanje kako bi na iduću jesen počeo s radom.

Foto: OBŽ (screenshot)