19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Filmom, nosačem zvuka i zbornikom radova zaokružena priča o Paji Kolariću!

2 min read
Inače, Osječanin Pajo Kolarić začetnik je hrvatske tamburaške glazbe, pjevač, svirač, skladatelj, tekstopisac, političar i filantrop, a 2021. godine navršeno je 200 godina od njegova rođenja.

U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i uz pokroviteljstvo Grada Osijeka u prostorijama Vikarijata u Osijeku održana je završnica projekta „Dani Paje Kolarića“. Njegovanje djela i vrijednosti, koja je ovaj veliki osječki tamburaš ostavio u nasljeđe budućim naraštajima, prezentirano je premijerom filma, predstavljanjem CD-a i Zbornika radova s Međunarodnog interdisciplinarnog umjetničko-znanstvenog skupa Pajo Kolarić i njegovo doba.

Uz brojne visoke uzvanike, u ime Grada Osijeka nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

– Pajo Kolarić je jedno od najvećih imena našeg Grada, naše povijesti, naše regije i kulturne baštine. Kao kolijevka tamburaške glazbe iznimno smo ponosni što imamo čast nazočiti ovoj završnici obilježavanja 200 godina od rođenja Paje Kolarića. To je bio cijeli niz događaja koji su se odvijali kroz prošlu godinu na čemu čestitamo organizatorima. Grad je to prepoznao i podržao cjelokupni cjelogodišnji program kroz svoje financijske potpore, rekla Crnković.

Inače, Osječanin Pajo Kolarić začetnik je hrvatske tamburaške glazbe, pjevač, svirač, skladatelj, tekstopisac, političar i filantrop, a 2021. godine navršeno je 200 godina od njegova rođenja.

Upravo je to bio cilj organizatora da se brojnim aktivnostima obilježi 200-ta godišnjica rođenja Paje Kolarića. Kako se moglo čuti i vidjeti, ovaj Projekt ima edukativni, prezentacijski i povijesni karakter. Predstavlja spoj arhaičnog i suvremenog izričaja kroz događaje koji su bili ponuđeni građanima svih dobnih skupina, ali i kao turistički proizvod kroz prezentaciju osječkih povijesnih osoba te glazbene i kulturne baštine.

Tekst i foto: Grad Osijek