28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Panel rasprava: Svaka država treba stabilnu i dostatnu poljoprivrednu proizvodnju!

2 min read
Središnje teme bile su Zajednička poljoprivredna politika 2023.-2027. godine za budućnost i održivost, poremećaji u opskrbi hranom i odgovor Hrvatske i Europske unije, ZPP i ruralni razvoj u Hrvatskoj, ZPP i Zeleni plan...

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj danas (26. travnja 2022. godine) u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održan je novi Press klub Europa, odnosno panel rasprava pod nazivom „Zajedničkom europskom poljoprivrednom politikom do održivosti zajednice“.

Središnje teme bile su Zajednička poljoprivredna politika 2023.-2027. godine za budućnost i održivost, poremećaji u opskrbi hranom i odgovor Hrvatske i Europske unije, ZPP i ruralni razvoj u Hrvatskoj, ZPP i Zeleni plan…

Panelom je moderirala urednica Hrvatskog radija – Radio Osijeka Mirta Milas, a sudionici rasprave su bili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling, dr. sc. David Kranjac iz Zavoda za biokemiju i ruralni razvoj Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić, predsjednica Udruge SLAP Sonja Vuković, urednik Osječke TV Tihomir Novak te glavni urednik portala Osijekexpress.com Alan Srčnik. Sve sudionike i ostale nazočne na panelu pozdravio je Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

– Poljoprivreda je osnova gospodarskog razvoja Osječko-baranjske županije, stoga sagledavajući novu Zajedničku poljoprivrednu politiku i Strategiju razvoja poljoprivrede, mi smo svoju poljoprivrednu politiku tomu prilagodili. Važni elementi naše Strategije su povećanje produktivnosti, sagledavanje problema u vezi klimatskih promjena te uključivanje novih tehnologija koji mogu dovesti do povećanja prinosa. Svjesni smo da moramo ulagati u sustave navodnjavanja, pa se trenutno grade četiri sustava, obuhvata više od 1.500 hektara, a na Program ruralnog razvoja prijavili smo za financiranje dva nova sustava, vrijedna više od 123 milijuna kuna. U tijeku je izgradnja velikog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim želimo našim proizvođačima stvoriti sigurne mogućnosti plasmana njihovih proizvoda i njihove pripreme za tržište, kao i praćenje kvalitete poljoprivrednih proizvoda – kazala je pročelnica Silva Wendling.

Naglasila je veliku važnost ulaganja u ruralni prostor, koristeći sredstva državnog proračuna i fondova EU, regionalne i lokalne samouprave, kako bi mladi ostali na tim prostorima. – Osječko-baranjska županija je u svom programu potpora veliku pozornost posvetila mladim poljoprivrednicima i ekološkoj proizvodnji. Od 2017. do 2020. godine za više od 1.100 korisnika odobrili smo potpore u iznosu više od 15 milijuna kuna – rekla je pročelnica te upozorila kako je danas za svaku državu osobito važna stabilna i dostatna poljoprivredna proizvodnja.

Tekst i foto: OBŽ