16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ukrajinci se okupili u Peppermintu: Osijek nas je lijepo primio!

2 min read
- Što kažu, kakav im je Osijek grad? Lijep. Odličan. Možda malo malen onima koji dolaze iz većih gradova, ali ne nalaze u tome problem - zaključila je.

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj i zaklada Friedrich Ebert upriličili su danas u Peppermintu u Osijeku događaj Živjeti u Osijeku, okupivši Ukrajinke i Ukrajince izbjegle iz ratnih razaranja, izbjeglih pred ruskom agresijom u Osijek, u Hrvatsku, kao i Osječanke i Osječane, a kako bi se međusobno upoznali, razmijenili iskustva, progovorili o onome što zapažaju, traže, žele…

Uvodno su se svima obratili Lejla Šehić Relić ispred DKolektiva, Blanka Smoljan ispred Friedrich Eberta te Natalija Tomkiv ispred Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva Lesja Ukrajinka Osijek.

A onda je druženje moglo početi. U manjim grupama, uz moderatore, prevođenje gdje je bilo potrebno…

– Ideja je bila da se oni, prije svega, međusobno upoznaju. Jer, ima ih iz raznih krajeva Ukrajine. Ne poznaju se međusobno, ne znaju ni koliko ih je u Osijeku. Tu smo uskočili s ovom idejom, a pomažemo im i u spajanju obitelji – počela je Lejla Šehić Relić.

– Sviđa im se kako ih je Osijek prihvatio. To su, zaista, svi rekli. I zahvaljuju. Istina, u situaciji u kakvoj su bili i jesu, njihova očekivanja nisu bila velika, ali je sve što ih je dočekalo iznad svih njihovih prethodnih želja – kazala je za OsijekExpress.com Lejla Šehić Relić.

– Što kažu, kakav im je Osijek grad? Lijep. Odličan. Možda malo malen onima koji dolaze iz većih gradova, ali ne nalaze u tome problem – zaključila je.

Razmjenjivala su se iskustva, približavalo razgovorom značajke Osijeka, praktične stvari iz svakodnevice, svakako i povijest grada…, napokon i gdje se pije dobra kava, gdje je najljepša šetnja, kome se obratiti u vezi problema u školi, na kojem mjestu se smije plivati na Dravi, koji klub igra dobar nogomet, na kojem dječjem igralištu ima najviše zabave…

Foto: OsijekExpress.com