28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Proslava 45 godina Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek!

2 min read
Čestitke Fakultetu na velikoj i važnoj obljetnici uputio je i zamjenik župana Josip Miletić koji je uz ostale uzvanike nazočio svečanoj akademiji GrAFOS-a.

Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek (GrAFOS) prošle je godine imao 45 godina kontinuiranog rada na obrazovanju inženjera građevinarstva (od 2016. godine i inženjera arhitekture). Zbog epidemiološke situacije jubilej nije svečano obilježen, što je učinjeno danas (26. travnja 2022. godine), i to održavanjem svečane akademije GrAFOS-a.

O radu GrAFOS-a govorio je dekan prof. dr. sc. Damir Varevac koji je naglasio veliki doprinos Fakulteta za cjelokupan razvoj Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje, kao i cijele Hrvatske u obrazovanju studenata i provođenju znanstvenih istraživanja iz područja građevinarstva, arhitekture i urbanizma.

Čestitke Fakultetu na velikoj i važnoj obljetnici uputio je i zamjenik župana Josip Miletić koji je uz ostale uzvanike nazočio svečanoj akademiji GrAFOS-a.

– Ono što rade djelatnici i studenti ovog fakulteta je izuzetno važno, osobito u znanstvenom smislu, ali i u pogledu zaštite i očuvanja okoliša, posebno s dolaskom novih tehnologija. Svjedoci smo ubrzanog rasta građevinskog sektora u prethodnom razdoblju, a uvjeren sam da će uz suradnju Fakulteta s ostalim subjektima realnog sektora te uz podršku Osječko-baranjske županije taj rast biti na korist svih žitelja naše županije  – rekao je Miletić.

Inače, počeci obrazovanja građevinskih inženjera sežu još u 1967. godinu, kada je Visoka tehnička škola iz Zagreba, na inicijativu osječkih predstavnika inženjerske struke, otvorila izdvojeni odjel u Osijeku, u današnjoj Županijskoj ulici na broju 17. U izvedbu nastave od samog se početka uključuju domaći građevinski inženjeri i arhitekti koji u toj staroj, derutnoj zgradi 1976. godine utemeljuju Višu tehničku građevinsku školu Osijek. Prostor zgrade u Županijskoj 17 bio je neuvjetan za održavanje nastave  tako da je Viša tehnička škola 1980. godine uselila u novu zgradu kružnog oblika u Drinskoj ulici 16a. Nakon godina djelovanja u spomenutoj zgradi, nova era razvoja Fakulteta započela je izgradnjom nove zgrade na današnjoj adresi 2011. godine, u koju se useljavaju 2016. godine. 

Tekst i foto: OBŽ