27. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mađarska produljila ograničenja cijena do srpnja! Gorivo, ulje, brašno, bijelo meso…

2 min read
- ...odlučili smo produljiti mjere kontrole cijena do 1. srpnja - objavio je Orban na Facebooku.

Mađari, odnosno tamošnja Vlada, premijer Viktor Orban, odlučili su produljiti ograničenja cijena osnovnih prehrambenih namirnica i goriva i nadalje, do početka srpnja, objavio je upravo prvi čovjek izvšne vlasti. Njegova je procjena da će cijene rasti i dalje, dok god traje rat u Ukrajini.

Podsjećamo, Mađari su ograničili cijene brašna, ulja, piletine, svinjetine, odnosno prsa i buta, mlijeka od 2,8% masti, svakako cijene goriva, što Hrvati iz pograničnog područja odavno obilato koriste. Cijene su ograničili još u veljači, a na razini iz listopada prošle godine. Zamisao je bila kako će to trajati tri mjeseca, ali su sada mjere produljene.

– …odlučili smo produljiti mjere kontrole cijena do 1. srpnja – objavio je Orban na Facebooku.

Dodajmo kako je zbog niske cijene goriva, koju subvencionira Vlada, gdjegod na pumpama u Mađarskoj bilo i/li jest ograničeno točenje za strance na 10 litara, a kada su u pitanju teretna vozila. Negdje su ograničenje uvedena, od strane manjih pumpi, čak i na osobna vozila.

Cijena goriva je oko 9,5 kuna po litri.

U veljači smo pisali..

Šećer primjerice stoji na akciji 239 forinti, standarno oko 249, što bi u kunama iznosilo – 5,30 kune.

Nadalje, brašno je standardne cijene oko 159 forinti, ili – 3,4 kune.

Litra suncokretovog ulja kreće se od 569 do 679 forinti, odnosno – od 12 do 14 kuna,

Litra mlijeka mliječne masti od 2,8% je od 206 do 325 foritni, uglavnom oko 259, što je – 5,4 kune. Nije to, zacijelo, vrhunsko mlijeko, ali mlijeko kakvo na akcijama kupujemo i kod nas.

Pola kilograma mljevenog mesa, svinjskog, u pravilu je oko 579 forinti, ili -12,3 kune, što će reći kako bi kilogram stajao 24,6 kuna.

Kilogram pilećih prsa može se naći, s kostima, po cijeni od 1.199 forinti, ali je realnija i češća cijena oko 1.600 forinti za kilogram bez kosti, što je – u kunama zapravo 33,9 kuna.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Katalozi (arhiva, ilustracija, screenshot)