29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kako je Osječanin Branko Lustig potresao Liama Neesona na snimanju Schindlerove liste…

2 min read
- Samo sam gledao, a Branko Lustig, koji je bio jedan od producenata, preminuo je, Bog mu dao duši spokoj, prišao mi je i pitao me kako se osjećam - nastavio je u svjedočanstvu Neeson, piše Index.

Pokojni Branko Lustig, Osječanin rođenjem i bićem, dobitnik Oscara kao producent za filmove Schindlerova lista i Gladijator, kojeg je od sigurne smrti svojedobno u jednom od logora spasio izvjesni čuvar, prepoznavši ga kao sina glavnog konobara osječkog ‘cafea’ u hotelu Central, bio je osobom svjedočanstva legendarnog irskog glumca Liama Neesona, a koji je upravo u Schindlerovoj listi ponio naslovnu ulogu.

Globalno naveći hrvatski, svakako osječki filmski producent, zbog svog židovskog podrijetla kao dijete je bio u dva koncentracijska logora, u Auschwitzu i Bergen-Belsenu. Otac mu je ubijen u Čakovcu, baka u plinskoj komori…, a njegov logor je oslobođen kada je imao 12 godina. Čuo je britanske gajde, vjerujući kako je to anđeoska glazba, kako je najzad umro. Nakon rata ponovno se susreo s majkom.

Kako piše danas Index.hr Liam Neeson se slomio na snimanju Schindlerove liste upravo u razgovoru s našim Lustigom. Neeson je u filmu Stevena Spielberga ponio naslovnu ulogu Oscara Schindlera, osobe koja je spasila tisuće Židova. U ‘podcastu’ SmartLess prisjetio se emotivno najsnažnijeg trenutka snimanja na vratima Auschwitza, kada je, kako svjedoči, stajao pokraj bodljikave žice, gledajući u kolibe.

– Samo sam gledao, a Branko Lustig, koji je bio jedan od producenata, preminuo je, Bog mu dao duši spokoj, prišao mi je i pitao me kako se osjećam – nastavio je u svjedočanstvu Neeson, piše Index.

Neeson je odgovorio kako se osjeća dobro, da jedva čeka početak snimanja, a potom su zajedno nastavili gledati u kolibe, da bi Lustig izustio kako je u jednoj od njih bio kada mu je bilo 6 godina. Tada je Neeson, dodaje, osjetio svu težinu filma kojeg snimaju.

– Slomio sam se. Slomio sam se. Koljena su mi klecala, pomislio sam: ‘Je*ote, ovo nije gluma, ovo nije je*eni film, ovo je dio povijesti koji pričamo i ja toga nisam dostojan… Što radim tu? Odjeven u veliki krzneni kaput tu spašavam Židove. Bilo je zastrašujuće – ispričao je Neeson, piše Index.

Foto: Youtube (screenshot)