16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Treći Dani medijske pismenosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku!

3 min read
Cilj projekta je osvjestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima.

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te brojnih drugih partnera i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2. do 8. svibnja 2022. održat će se 5. Dani medijske pismenosti, s aktivnostima i u tjednu prije i poslije

Cilj projekta je osvjestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima.

Filozofski fakultet se i ove godine uključio u projekt Dani medijske pismenosti. Program će se održavati na Filozofskom fakultetu od 3. svibnja 2022. do 5. svibnja 2022. u predavaonici 84 te u prostorijama knjižnice.  Program će, s pet projekata, predstavljati studenti treće godine Sociologije, pod vodstvom doc. dr. sc. Gordane Lesinger te dr.sc. Branimira Felgera.

U povodu Svjetskog dana slobode medija u utorak 3.5.2022., u povodu Svjetskog dana slobode medija,   u predvorju fakulteta bit će postavljena mini izložba kao uvod u Dane medijske pismenosti. Projekt se nastavlja u srijedu 4. svibnja 2022. u 15.00 sati u predavaonici 38. s tri predavanja.

Prvo predavanje naziva „Učenje i društveni mediji“, u kojem će se govoriti o izvanrednom obrazovanju na daljinu tijekom pandemije, konzumerizmu i učenju, metaverse-u te prožimanju globalnog i lokalnog u životima mladih, odnosno o povezanosti korištenja medija i privrženosti lokalnoj sredini. Izlagači su doc. dr. sc. Senka Žižanović, asistent Nemanja Spasenovski, dr. sc. Hrvoje Leventić, doc. dr. sc. Mateo Žanić, te dr. sc. Goran-Marko Miletić.

Istoga će se dana održati još dva predavanje – „Uloga medija u različitim generacijama suvremenog društva“ predavanje je koje se temelji na sve većoj upotrebi raznih medija (društvenih mreža, igrica i raznih platformi), te samim time i uređaja koji prenose te medije, u svim generacijama suvremenog društva. Cilj je ukazati na probleme sve veće upotrebe medija i uređaja povezanima s njima u jako ranoj dječjoj dobi, te nepoznavanja medija u starijoj životnoj dobi. Rezultati provedenog projekta bit će prezentirani učenicima, studentima i roditeljima djece predškolske dobi putem izlagača Ane Mari Mijatović, te Karle Harkanovac.

Treće predavanje pod nazivom „Medijska pismenost roditelja i njihova percepcija društvenih mreža“ temelji se na utjecaju medija na djecu i mlade, a samim time i na njihove roditelje koji bi trebali predstavljati uzor. Potrebno je naglasiti važnost medijske pismenosti kako bi mladi i odrasli mogli raspoznati i razlikovati dezinfomacije i manipuliranje činjenicama u medijima te kako bi putem medijske pismenosti mogli razvijati kritičko mišljenje i lakše komunicirati s drugima. Osim upoznavanja roditelja s načinom komuniciranja i dijeljenjem sadržaja mlađih generacija potrebno je i naglasiti ulogu roditelja u prevenciji opasnog sadržaja na društvenim mrežama. Projekt će se održati kao radionica i edukativni sadržaj svim studentima na Filozofskom fakultetu, predavač projekta je izv. prof. dr. sc. Renata Jukić , a izlagači su Marta Sabo i Katarina Stantić.

U četvrtak 5. 5.2022. u prostorijama Knjižnice Filozofskoga fakulteta (Školska ulica 9) s početkom u 16.30 održat će se radionica „Emoji – jezik novog doba“ održati će se s učenicima osnovne škole Franjo Krežma u Osijeku u prostorijama Filozofskog fakulteta. Radionica je osmišljena kao informativni razgovor s učenicima 7. i 8. razreda o njihovom načinu komuniciranja na društvenim mrežama i korištenja emotikona. Usmeni dio bit će popraćen igrom na istu temu.

Projekt MEDIOS završava debatom pod nazivom „Online dating – prednosti i nedostatci online dating aplikacija“. Ovaj će se projekt temeljiti na debati za i protiv korištenja online dating platformi u svrhu pronalaska partnera. Održat će se na Filozofskom fakultetu među studentima, a cilj je utvrditi količinu svjesnosti o mogućim posljedicama i prednostima te sklonosti mladih prema takvom načinu upoznavanja.

Budući da su Dani medijske pismenosti koncipirani kao platforma za suradnju različitih sudionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti, i ove su se godine sve odgojno-obrazovne ustanove, knjižnice, kina, mediji, udruge i drugi društveni sudionici mogli uključiti organizacijom svojih predavanja, radionica, okruglih stolova, filmskih projekcija i drugih aktivnosti – uživo ili putem interneta.

Foto: Google Street View (screenshot)