29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Studentska roštiljada: Ugovorili smo čišćenje, Unikom je došao ranije, naši su nastavili i očistili…

6 min read
Napisali smo članak, Studentska roštiljada na isti reagirala, a potom smo elektroničkom poštom razmijenili upite i odgovore.

Nakon našeg današnjeg članka naslova “E, naši studenti… Ovo je epilog ‘roštiljade’! Unikom čisti, a ‘grill majstori’ na predavanju…”, kojim smo, uz fotografiju ‘livade’ kod sveučilišnog Kampusa prekrivenu otpadom nakon Studentske roštiljade i koncerta, u dobroj namjeri sugerirali studentima, da u pohvalnoj i željenoj zabavi i druženju, ubuduće tek povedu računa o pravovremenom korištenju prethodno postavljenih kanti za otpad, Studentska roštiljada je na svojoj Facebook stranici objavila reagiranje na naš članak. U istom su ustvrdili kako im je “više nego jasna namjera prikazati mlade kao nekulturne osobe i neodgojene, a mi smo upravo ono suprotno, predivne osobe koje smo držeći se za ruke u kolu poslali poruku svima u ovom gradu da smo zajedno i da držimo do tradicije i složnosti”, dodajući potom i kako su “kao organizatori poduzeli sve mjere koje se odnose na čistoću samog prostora nakon eventa”, zaključujući da je “dogovoreno čišćenje istog te je isto i učinjeno! Livada je očišćena!”.

S obzirom da nismo prozvali sudionike Studentske roštiljade nekulturnima i neodgojenima, s obzirom da smo od Unikoma dobili informaciju kako su oni, dolazeći po kante, zatekli prizor s fotografije i krenuli sa čišćenjem prostora, postavili smo putem elektroničke pošte upit organizatorima, a kojeg, kao i odgovor prenosimo u cijelosti.

UPIT

Poštovani, temeljem informacije Unikoma o njihovom čišćenju prostora dan nakon održane Studentske roštiljade, a bez maliciozne namjere ocrnjivanja studenata i organizatora, već vrlo umjerenog ukazivanja na pravovremenu potrebu odlaganja otpada u za to predviđene kante i vreće, napisali smo na portalu OsijekExpress.com članak koji fotografijom svjedoči o razasutim otpacima, sugerirajući da je sam događaj vrlo željen i potreban, ali da je, prema našem skromnom sudu valjalo intenzivnije komunicirati sa sudionicima odlaganje otpada na predviđena mjesta.

Ne nazivajući studente i organizatore nikakvim nekulturnim ili neodgojenim osobama, napisali smo čisto afirmativno, citiram: “Iako su roštiljade studenata vrlo draga i željena manifestacija, svjedoči mladosti i živosti Osijeka, ne bi bilo loše da se ubuduće studenti među sobom, uz organizaciju događaja, značajnije ‘zabave’ i međusobnim pritiskom na održavanju čistoće”.

Sukladno informaciji Unikoma, direktora Igora Pandžića, od strane Zbora studenata zaprimljena je zamolba za postavljanjem Unikomovih kanti na prostor događanja, što je i učinjeno, a sljedećeg dana Unikom je, dakle jutros, 6. svibnja, dodaje gosp. Pandžić, otišao po iste, zatekavši prizor na kojeg nisu ostali ravnodušni djelatnici RJ, već su krenuli sa čišćenjem, a za što iz Unikoma nisu ispostavljali račun.

U Vašem reagiranju na naš članak, kažete kako ste “poduzeli sve mjere koje se odnose na čistoću samog prostora nakon eventa”, kao i da je “dogovoreno čišćenje istog te je isto i učinjeno”.

Ostaje, naime, nejasno iz reagiranja, jesu li studenti i/li organizatori sudjelovali u čišćenju prostora ili je to učinio isključivo Unikom?

Razumjevajući istovremeno da je nemoguće čistiti prostor za trajanja događaja, kao i koncerta, već tek nakon istog, želim Vas pitati jeste li i u kojoj mjeri apelirali na sudionike da otpad odlažu u za to predviđene kante i vreće i za kada je bilo dogovoreno, ako je bilo, da studenti i/li organizatori prionu čišćenju prostora?

Žalosti me činjenica da se dopisujemo člankom i reagiranjem i stoga bih volio da kroz Vaše odgovore zaključimo ovaj trenutak, sa željom još bolje roštiljade dogodine, uz manje rasutog otpada, još više mladih i još bolje pozitivne emocije. Unaprijed hvala. Alan Srčnik, urednik

ODGOVOR

Poštovani gospodine Srčnik, najprije Vam zahvaljujemo na interesu za našu manifestaciju i studentski životu u našem sveučilišnom gradu Osijeku, u kojem je 20-ak % stanovništva studentska populacija.

Na Vaše upite slobodan sam Vas izvijestiti o sljedećem; Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku je od gradske tvrtke Unikom zatražio i dobio dovoljan broj prikladnih kanti za odlaganje otpada za potrebe održavanja čistoće na studentskom događaju 8. Studentska roštiljada, na čemu iskazujemo zahvalnost navedenom poduzeću te se nadamo da ćemo i dalje imati potporu, kako Unikoma, tako i gradske Uprave na čelu s našim gradonačelnikom gospodinom Ivanom Radićem.

Ono što je predmet ovog Vašeg upita i s čim ćemo Vas u svrhu pravovremenog i istinitog informiranja javnosti upoznati jest da Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku, u suradnji s agencijom koja operativno provodi sam događaj te Sveučilištem i sveučilišnim sastavnicama kao i našim partnerima vodi računa o čistoći našeg grada Osijeka u svim svojim aktivnostima koje su proteklih godina bile ograničene zbog nepovoljne epidemiološke situacije u kojoj smo se svi zatekli.

Zadovoljni zbog povoljnije situacije i popuštanja mjera organizirali smo predmetni događaj na radost svih naših studenata i građana zainteresiranih za ovakve manifestacije kakva je naša Studentska roštiljada na kojoj je slobodan ulaz za sve posjetitelje čime zasigurno obogaćujemo društveni život naših građana.

Samo čišćenje prostora nakon održane manifestacije dogovoreno je s zadrugom Neos s čijim predstavnicima i članovima na obostrano zadovoljstvo surađujemo već duže vrijeme. U dogovoreno vrijeme čišćenja odnosno ranojutarnjim satima članovi spomenute zadruge započeli su s dogovorenim aktivnostima u sveučilišnom prostoru održavanja manifestacije, no nešto ranije su službe gradske tvrtke Unikom koji kako svi znamo danonoćno rade, samoinicijativno započeli komunalno čišćenje, na čemu im i ovim putem zahvaljujemo. Važno je napomenuti da za održavanje ovakvih masovnih okupljanja na kojima je prisutno više tisuća ljudi treba određeno vrijeme koje je potrebno da se sam prostor dovede u prvobitno stanje sukladno uvjetima pod kojima i samo Sveučilište daje prostor na korištenje, što je i ispoštovano u prijepodnevnim satima dan nakon održavanja same manifestacije.

Mi kao Organizator ne vidimo problem u ovom slučaju jer je svih osam godina održavanja manifestacije prostor doveden u prvobitno stanje kao i ove godine, no zabrinuti smo zbog narušavanja slike o studentima i akademskoj zajednici zbog nedobronamjernih članaka i komentara na Vašem portalu na račun studentske populacije, za koje smatramo da su krajnje nepotrebni i fokus s pokretanja našeg grada Osijeka i najveće roštiljade u Republici Hrvatskoj prebacuju na benigne procese dovođenja prostora u prvobitno stanje koje ipak zbog opsežnosti manifestacije i same organizacije iste zahtijevaju nekoliko sati rada unaprijed ugovorenih aktivnosti.

Činjenica je da je gradska tvrtka Unikom, kako je gospodin direktor Igor Pandžić naveo, pomogla čišćenju prostora, koji je zbog njihovih aktivnosti očišćen u vrlo kratkom roku, na čemu direktoru još jednom zahvaljujemo, te na kraju dodajemo kako smatramo da je ova manifestacija od javnog interesa za grad Osijek i njegove građane, no u koliko je potrebno, Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku pokrit će trošak čišćenja gradske tvrtke Unikom kako ne bi bila oštećena u ovoj situaciji.

S vjerom da nas ove neugodne situacije neće pokolebati da i dalje pružamo studentima i građanima u našem sveučilišnom gradu pristupačan sadržaj koji obogaćuje društveni život svih nas,

Srdačno Vas pozdravljam! Stjepan Ćurčić, tajnik Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i PR organizacijskog tima Studentske roštiljade

Foto: Čitatelj & Facebook, Studentska roštiljada (screenshot)