Ned. svi 22nd, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO GALERIJA Dvorac Tikveš: Od aristokracije do revolucionara! Titov Chivas na polici…

2 min read
...ima istina i koje nisu zapisane. Kao spomenuto 'zatvaranje ludog princa Đorđa'. Što će neki znati, ako ne iz povijesti, a tada iz serije Senke nad Balkanom. Ili kao spomenuti lov, gdje je Stane odstrijelio jelena koji se i danas smatra rekordnim ulovom tikveške šume.

Dvorac Tikveš je danas brutalno dobar multimedijalni kompleks dvorana i soba stvorenih učenju, uživanju, zabavi. Ušli smo, pregledali, ali smo uvjerenja da se valja vratiti i ponovno pogledati, polaganije…

Teško je zastati u nekoliko riječi i ne opteretiti čitatelje informacijama koje mogu sami vidjeti, žele li. Pa ipak, reći ćemo vam kako je u obnovljenom Tikveškom dvorcu JUPP-e Kopački rit na tri kata načinjen brutalan koncentrat prirodnih ljepota i zvukova, izložbe od aristokracije do revolucionara, svih koji su ravnali dvorcem i disali taj zrak, do Domovinskog rata i razgovora Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.

U tom dvorcu ‘gazile su cipele’ Von Habsburgovaca, Karađorđevića, ‘ludog princa’ su zatvarali dalje od javnosti u ladanjsku kuću, da bi potom, godinama poslije, Josip Broz Tito i Stane Dolanc ‘sjedili na verandi s puškama’ dok im mještani na ledinu natjeruju divljač. Možeš misliti kakvi lovci!? Na jednoj od polica su Titov Chivas, Black Label i šest čaša. Naravno, i fini ‘konjak’ je ondje, cigare u kutiji… Star lisac je znao uživati. A na posljednjem katu je posljednji komad povijesti, koji je pripao novijoj Hrvatskoj.

No, zakratko ćemo Vas ‘provući’ i izložbom prirode. Kada s bočne strane uđete u obnovljeni dvorac, iz njegovog novijeg dijela, ondje su multimedijalne dvorane i prostorije. Senzori prilikom vašeg prolaska pale zvukove prirode. U jednoj od soba ste pod vodom, u drugoj u ‘raju’ s pticama, u trećoj sami lopaticom možete kreirati krajolike od pijeska i svjetlosti. Uistinu je inovativno, drugačije, spektakularno… Postavljeni su i hologrami s ‘domaćim životinjama’ Kopačkog rita, od komarca do orla štekavca. Bojimo se da bi se svakim sljedećim nabrajanjem upleli u ‘zamku’ izostavljanja bitnih elemenata. Jer, nekome će nešto privući pozornost.

A onda, onda slijedi povijesni dio dvorca, od spomenutih Habsburgovaca, preko Karađorđevića, do Tita i Tuđmana. Na zidovima su obiteljska stabla, čitave ‘loze’ njihove, zanimanja, strasti, pojedini izlošci. Valja čitati, upijati, pitati…

Jer, ima istina i koje nisu zapisane. Kao spomenuto ‘zatvaranje ludog princa Đorđa’. Što će neki znati, ako ne iz povijesti, a tada iz serije Senke nad Balkanom. Ili kao spomenuti lov, gdje je Stane odstrijelio jelena koji se i danas smatra rekordnim ulovom tikveške šume.

Da ne duljimo dalje, evo galerije…

Foto: OsijekExpress.com