Ned. svi 22nd, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Anušić o Orbanu: “Kada ste jaki gospodarski i vojno, neće pasti napamet nikome ovakve izjave”

2 min read
Anušić je uvodno rekao kako takve Orbanove izjave nisu od jučer, kao ni od mađarske politike...

Ivan Anušić, župan OBŽ, bio je gost N1 Studija. Potpredsjednik HDZ-a komentirao je jučerašnju izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana, a kojom je on ustvrdio da bi Mađarska imala luku ‘da joj nisu uzeli more’, na što su reagirali kompletan hrvatski državni vrh i pozicija i opozicija.

Anušić je uvodno rekao kako takve Orbanove izjave nisu od jučer, kao ni od mađarske politike…

– Od 1842. godine, od Lajoša Košuta preko Khuen-Héderváryja pa evo danas do Orbana, to su kontinuirane izjave koje su jasna pretenzija Mađarske na teritorij Republike Hrvatske. Već nekoliko puta sam komunicirao s mađarskim veleposlanikom i pitao otvoreno zbog čega se kontinuirano stavljaju karte Velike Mađarske i svojata hrvatski teritorij. On je rekao da ništa od toga nije zlonamjerno, da je to njihova povijest i da se oni njome ponose – kazao je Anušić za N1, dodajući kako je više puta rekao i da smo mi nedavno završili krvavi rat koji je započela velikosrpska agresija koja svojatala isti teritorij, sukladno čemu mu nije jasno zašto netko danas tako komunicira, da je to kontraproduktivno i ne može se politički objasniti…

– Najveće kontraproduktivne posljedice će imati mađarska manjina u Hrvatskoj. Ne razmišljaju svi Mađari tako, ali razmišljaju njihovi politički vođe – nizao je Anušić, podsjećajući i na neke ranije Orbanove izjave, poput one na Twitteru o oduzimanju dvije trećine zemlje, do one iz studenog ’19. kada je u Osijeku poručio da se ‘najbogatiji krajevi naše države moraju opet povezati’.

Anušić je nadalje kazao kako je potrebno priupitati se koliko smo spremni za buduće politike kada susjedi izražavaju pretenzije, dodajući da su Rusi, recimo uspjeli u nakani spram Ukrajine, da bi danas kopneno bile spojene Rusija, Mađarska, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska u BiH.

– Orban ima dugoročni plan. Ima dvotrećinsku potporu i kad vidite da dobije takvu potporu s pretenzijama na hrvatski teritorij, onda se svi moramo zabrinuti – nastavio je Anušić za N1, spominjući kako nitko ne želi da djeca ponovno idu u rat i da Hrvatska mora biti jaka oduprijeti se ovakvim teorijama, nudeći naposljetku i recept, zazivajući stvaranje europskog Izraela od Hrvatske, u vojnom i gospodarskom smislu.

– …kad govorimo o opasnosti i našoj povijesti i nove geopolitičke podjele i trebamo se vojno i na svaki drugi način jačati i osnažiti. Moramo biti spremni sami sebe braniti ako to bude potrebno. …ako ste jaki gospodarski i vojno nikome neće pasti napamet ni davati ovakve izjave, a kamoli vas napasti – kazao je.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)