28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Do rujna gotov RDC, projekt kojeg je OBŽ čekala desetljećima!

4 min read
- Do rujna će radovi biti gotovi, a onda pripremamo objekt za prihvat voća i povrća. Počinjemo pripremati ugovore, aranžmane, suradnju vas i RDC-a - obratio se Anušić okupljenim voćarima.

Regionalni distributivni centar, odnosno njegova izgradnja u Nemetinu, u Industrijskoj zoni, ulazi u ‘ciljnu ravninu’. Desetljećima željeni objekt u Osječko-baranjskoj županiji u finalnoj je fazi izgradnje. Bit će to reprezentativni uzorak kakvog će preslikati svaka hrvatska županija, budući da je RDC ključni faktor u očuvanju proizvodnje namirnica, povećanju voćarske i povrćarske proizvodnje, stjecanju dodatne vrijednosti proizvoda ovdašnjih poljoprivrednika. Onoga trenutka kada bude gotov, proizvođači s ovog područja riješili su pitanje propadanja i plasmana proizvodnje. Sve su prilike kako će objekt u rujnu biti gotov.

Župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, kao i predstavnici proizvođača i proizvođačkih organizacija voća i povrća s područja Osječko-baranjske županije, potencijalni korisnici kapaciteta RDC OBŽ, obišli su danas radove na izgradnji, upoznali se s tehničkim pojedinostima, kapacitetima… Napokon, ispred RDC-a, osim betona, sada su već vidljivi i spremnici za proizvode. Vrlo brzo, stvari će se stubokom izmijeniti.

– Do rujna će radovi biti gotovi, a onda pripremamo objekt za prihvat voća i povrća. Počinjemo pripremati ugovore, aranžmane, suradnju vas i RDC-a – obratio se Anušić okupljenim voćarima.

– Trebalo je ovo davno biti napravljeno. Trebala je OBŽ imati 15-tak ovakvih objekata. Ali, nema. Imat će, krenutli smo investicijom od 107 milijuna kuna. Do kraja godine RDC će biti na raspolaganju vama. Očekujem od vas i pozivam vas da uđete u našu proizvođačku organizaciju, da voće skladištite ovdje. Mi nismo trgovačko drutvo koje će zarađivati, već samo moramo biti održivi. Bit ćemo korektan partner – poručio je Anušić, dodajući i kako iz RDC-a mora ići sva hrana za školske obroke koje sufinancira županija, kako se djeca moraju hraniti zdravo.

– Ovaj Centar treba zadovoljiti i potrebe školske prehrane za sve osnovnoškolce koje sufinancira Osječko-baranjska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave u jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, a za koji se godišnje izdvaja 19 milijuna kuna. Nastojat ćemo proširiti suradnju i s vrtićima, čiji su osnivači općine i gradovi, potom s tri doma za starije i nemoćne čiji smo osnivači, zatim s Kliničkim bolničkim centrom u Osijeku i Općom županijskom bolnicom Našice, ali i svim institucijama koje imaju potrebu za hranom, odnosno voćem i povrćem, pri čemu bi RDC-e trebao biti moderno prehrambeno čvorište. Ovdje neće biti samo klasično skladištenje i rashladni sustavi, već i mogućnost prerade voća i povrća, a u sve je uključena i struka, od Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te HAPIH-a – rekao je župan Ivan Anušić.

– Ovo je strateški projekt Osječko-baranjske županije u kojem je Grad Osijek partner, a koji će ojačati konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača. U tome će im vjetar u leđa sigurno biti i Eko zona u Nemetinu, čija je prva faza rasprodana, a u tijeku je popunjavanje druge zone. Sve gospodarstvenike oslobodili smo komunalnog doprinosa te osigurali 4,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za mikro, male i srednje poduzetnike. Već u prvih tjedan dana imamo 188 prijava, a maksimalan iznos za dodjelu je 75.000 kuna. Grad Osijek brine o svim gospodarskim subjektima na području grada neovisno o veličini što je dovelo do toga da se Osijek nalazi među 10 gradova prema gospodarskim pokazateljima, a zajedno s Osječko-baranjskom županijom nastavit ćemo raditi u smjeru razvoja i u budućnosti – rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

– Svi koji smo obišli RDC možemo biti zadovoljni dinamikom izgradnje. Izuzetno mi je drago da ćemo biti prvi u Hrvatskoj, da će prvi RDC biti u OBŽ, u osječkoj Industrijskoj zoni – kazao je još, nakon obilaska RDC-a i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Osijek spada u ‘Top 10’ po gospodarskim pokazateljima – dodao je.

Direktor RDC-a OBŽ Alen Mamić zadovoljan je reakcijama voćara koji su bili u obilasku, dodajući kako se čekalo 20 godina, ali kako je RDC sada napokon tu.

– Ono što je nekada bilo daleko i nezamislivo, sada je došlo blizu samog kraja. Zahvaljujući županu Anušiću, obećano, napravljeno. Na nama je ujediniti se u proizvodnji i zajednički razmišljati o plasmanu proizvoda na tržištu – dometnuo je Hrvoje Sudar, predstavnik proizvođača, pozivajući kolege na suradnju.

Ispred izvođača radova, Projektgradnje plus, direktor Joško Franković naveo je kako se privodi kraju montaža kompleksne tehnike, da će rokovi biti ispoštovani.

Foto: Grad Osijek (screenshot)