28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nova premijera u HNK u Osijeku: Fedra! Sandra Lončarić u naslovnoj ulozi!

3 min read
Na konferenciji su govorili: Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame, Robert Raponja, redatelj Fedre, Jasmina Pacek, kostimografkinja i scenografkinja Fedre, Sandra Lončarić, glumica koja utjelovljuje Fedru, Ivana Klaić, dramaturginja Fedre te Dragan Franjković iz Sportske Akademije Osijek koji se pobrinuo za scenski pokret u predstavi.
sandra lončarić

Jučer, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana je konferencija za novinare povodom dramske premijere “Fedra” autora Jeana Racinea.

Na konferenciji su govorili: Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame, Robert Raponja, redatelj Fedre, Jasmina Pacek, kostimografkinja i scenografkinja Fedre, Sandra Lončarić, glumica koja utjelovljuje Fedru, Ivana Klaić, dramaturginja Fedre te Dragan Franjković iz Sportske Akademije Osijek koji se pobrinuo za scenski pokret u predstavi.

Miroslav Čabraja konferenciju je započeo predstavljanjem autorskog tima.

Redatelj Raponja iskazao je zahvalnost upravi HNK u Osijeku zbog postavljanja ovako intrigantnog komada kao što je Fedra na repertoar. “Racinea na osječkoj sceni nije bilo 60 godina i tako smo imali više razloga za rad na priči o Fedri, antičkoj kraljici… Surovi, okrutni, gotovo naturalistički poriv strasti je Racine  tragediju unio prekrasnim stihom, a koji je genijalno preveo Vladimir Gerić, tako da dobijamo dojam dostojanstvenosti koja nedostaje u ovo naše vrijeme.”

Raponja je rekao kako je sama priprema rada na predstavi bila predivna jer je imao čast raditi s vrlo darovitom, promišljenom mladom osobom, Ivanom Klaić, dramaturginjom, koja bdije nad svakom rečenicom i svakim pokretom. Istaknuo je i Jasminu Pacek kao pouzdanu suradnicu te je zahvalan što je cijeli autorski tim skladno surađivao. Rekao je kako je imao na raspolaganju odgovoran, predan i zadatku posvećen dramski ansambl.

Jasmina Pacek istaknula je kako joj se bio užitak vratiti u HNK u Osijeku te je zadovoljna što je upravo ona imala priliku raditi na svoj likovnosti predstave – sceni i kostimu – čiji je stil nazvala antičko – futuristički minimalizam. Rekla je kako je scena vrlo ogoljena, slojevita te prati odnos među likovima, a taj je stil prenešen i na kostime. 

Dragan Franjković pohvalio je cijeli ansambl koji je pripremao za zahtjevne borilačke scene te im se zahvalio na trudu, fokusu i posvećenosti zadatku.

Ivana Klaić pozvala je sve na premijeru te rekla kako je Fedra zapravo, bez obzira što je priča iz antičke Grčke, vrlo suvremen komad koji se bavi problemima današnjice. Istaknula je kako je Fedra druga predstava u HNK u Osijeku koja će biti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama u suradnji s udrugom Zamisli.
Slijepe i slabovidne osobe će predstavu moći pratiti putem osobnog mobitela (koji ima vlastitu konekciju na internet) i slušalica te će se preko poveznice prijaviti na aplikaciju Zoom. Naratorica će biti glumica Petra Bernarda Blašković.

Sandra Lončarić je rekla kako su na samom početku rada na predstavi redatelj i dramaturginja uklonili svaku sumnju u uspjeh iste tako da je čitav projekt bio tako fluidan i olakšan te se želi zahvaliti redatelju koji je još jednom pokazao kako zna voditi glumce tokom cijelog procesa zvanom predstava. Rekla je kako je stvarno uživala u radu i jedva čeka pokazati što su napravili.

Miroslav Čabraja pozvao je sve na premijeru Fedre u petak, 13. svibnja u 20 sati. Oni koji nisu u mogućnosti doći u petak, predstavu mogu pogledati još 14. i 16. svibnja te 1. lipnja 2022. godine.

Tekst: HNK u Osijeku, foto: Instagram (screenshot)