18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

12 projekata na 5 punktova u Osijeku: Biciklima od EU projekta do EU projekta!

3 min read
Događanje je nazvano „Biciklima od EU projekta do EU projekta“, a Javna ustanova ga je organizirala u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, tvrtkom Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek (koja je sudionicima događanja ustupila bicikle nabavljene kroz EU projekt), Savjetom mladih OBŽ, Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek, Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek i Policijskom upravom osječko-baranjskom. U obilazak su se uključili i studenti Ekonomskog fakulteta Osijek.

Povodom Dana Europe i Europske godine mladih, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije danas (12. svibnja 2022. godine) organizirala je specifičan obilazak pet gradskih punktova u Osijeku na kojima je predstavljeno 12 europskih projekata. Događanje je nazvano „Biciklima od EU projekta do EU projekta“, a Javna ustanova ga je organizirala u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, tvrtkom Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek (koja je sudionicima događanja ustupila bicikle nabavljene kroz EU projekt), Savjetom mladih OBŽ, Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek, Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek i Policijskom upravom osječko-baranjskom. U obilazak su se uključili i studenti Ekonomskog fakulteta Osijek.

Obilazak je počeo u Sakuntala parku gdje su predstavljeni projekti „Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice“ i „E-mobilnost grada Osijeka“, zatim odlaskom do Tvrđe gdje je predstavljen projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog“. Projekti „Centar za posjetitelje Tvrđa“ i „Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska cesta i Tenjska cesta“ predstavljeni su kod cestovnog mosta za Baranju, „Regionalni centar kompetentnosti ELPROS“ kod Elektrotehničke i prometne škole Osijek u Istarskoj ulici te „Regionalni centar kompetentnosti VIRTUS“ i „Regionalni centar kompetentnosti VirtuOS“ kod Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u Ulici Matije Gupca. Javna ustanova ujedno je predstavila projekte „Responsible Green Destination Amazon of Europe – Amazing AoE, Tehničku pomoć JU ŽRA OBŽ 2019.-2023. i Europe Direct Osijek.

– Europski fondovi, kao benefit ulaska Hrvatske u Europsku uniju, su prilika i mogućnost koju moramo iskoristiti, a Osječko-baranjska županija je u tome jedna od predvodnica u Hrvatskoj. U ovom trenutku imamo osigurane 7,2 milijarde kuna za razvojne projekte na području županije, pri čemu svim gradovima i općinama značajnu pomoć pruža Javna ustanova Županijska razvojna agencija OBŽ. Mnoge od tih projekata već smo predstavili javnosti, poput Gospodarskog centra, Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće te I. gimnazije koju ćemo uskoro početi graditi. To su sve veliki projekti čiji je cilj generiranje gospodarskog razvoja, poljoprivrede, obrtništva i poduzetništva te stvaranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za život u Osječko-baranjskoj županiji – kazao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth naglasila je kako se na ovaj način promovira europske projekte koje provodi Osječko-baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. – U obilasku projekata i ustanova koje su nositelji ili partneri na projektu, posvetit ćemo pažnju i projektu Odgovorne zelene destinacije – Responsible Green Destination Amazon of Europe, koji je transnacionalni projekt vrijednosti 2,2 milijuna eura. Provodi se od 2020. godine i završava krajem ove godine, a njime ćemo se pozicionirati kao odgovorna i zelena destinacija koja uvažava sve potrebe ugroženog ekosustava – rekla je Roth.

Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka Kornelija Mlinarević je kazala kako očekuje da sveobuhvatni projekt koji je napravljen u Sakuntala parku bude početak niza revitalizacija gradskih parkova i perivoja u novom financijskom razdoblju. Grad priprema mnoge projekte, a izbor prioriteta ovisi o dinamici natječaja i potrebnim sredstvima iz gradskog proračuna za sufinanciranje projekta.

– Odlučili smo se na obilazak pet županijskih, pet gradskih i dva projekata Javne ustanove koji su u tijeku ili već dovršeni, a njihova ukupna vrijednost je više od 314 milijuna kuna. Ti projekti su vidljivi u svakodnevnom životu građana, od Stare pekare, bicikala i autobusa do projekata regionalnih centara kompetentnosti, usmjereni su prema mladima i dati im na korištenje. Želimo mladima prikazati benefite uključivanja u europske projekte kako bi i sami pokazali inicijativu te znali da treba računati na europska sredstva koja mogu značajno povećati kvalitetu života na našem području – poručio je Denis Ćosić, ravnatelj JU ŽRA OBŽ.

Tekst i foto: OBŽ