21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Edukativna radionica u ZOO vrtu u Osijeku: Kako promatrati!? Zašto je ovdje zaraslo!?

2 min read
Ulaznica za ovu edukaciju iznosi uobičajenih 20 kn za odrasle i 10 kn za djecu od 14 godina. Okupljanje je predviđeno kod blagajne na ulazu u Zoološki vrt.

– Dragi posjetitelji, pozivamo vas na edukativni obilazak Zoološkog vrta u subotu 14.5. u 17 sati u kojem ćemo vam pokazati kako se najkvalitetnije i najsvrsishodnije istražuje, primjećuje i razumije životinje! – poslali su svim poziv iz osječkog ZOO vrta putem društvenih mreža, a ususret edukativnom obilasku.

– Koncept modernih zooloških vrtova više nije izlaganje životinja u neadekvatnim nastambama u kojima one borave u uvjetima koji nisu prilagođeni njihovom prirodnom okruženju. Smještanje životinja u malene nastambe, bez prostora u kojem se životinja može osjećati sigurno, zaštićeno i u kojem je njezin bioritam narušen zastario je sistem koji nije u skladu s dobrobiti životinja. Osječki Zoološki vrt zato je svoje nastambe prilagodio i prilagođava ih isključivo dobrobiti životinja, a sam obilazak vrta trebao bi biti polagani i pažljivi kontakt sa živim svijetom u kojem je razumijevanje životinja i učenje o važnosti očuvanja njihovog staništa jedan od osnovnih motiva za posjetu – dodaju iz ZOO vrta.

– Upravo zbog toga što naše posjetitelje želimo poučiti kako pravilno istraživati zoološke vrtove, odlučili smo se organizirati ovu edukativnu šetnju tijekom koje ćemo objasniti kako kvalitetno razgledati nastambe, koristiti info-ploče, zbog čega u određeno doba dana pojedine životinje nisu vidljive, jesu li “prazne nastambe” uistinu prazne, zbog čega su određene nastambe “neuredne i zarasle” te kako pažljivim promatranjem i dužim zadržavanjem ispred nastambi možemo otkriti vrste u njihovom prirodnom ambijentu – nižu iz ZOO vrta fragmente onoga što će vam edukativnom šetnjom približiti.

Ulaznica za ovu edukaciju iznosi uobičajenih 20 kn za odrasle i 10 kn za djecu od 14 godina. Okupljanje je predviđeno kod blagajne na ulazu u Zoološki vrt.

Foto: Facebook (screenshot)