18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HŽ i iz Osijeka ima ‘konje za utrku’! Do Rijeke za 21 sat i 15 minuta uz 3 presjedanja! (Ne)spretna aplikacija!?

2 min read
Raspisali su se mediji posljednjih dana o liniji od Zagreba do Pule koja zahtjeva više od 22 sata vožnje, s presjedanjem, ako nema kašnjenja, no i Osijek, objasnili smo kako, ima 'konje za utrku'.

Istini za volju, skoro svaka druga destinacija osim Zagreba, Vinkovaca, Slavonskog Borda…, imala bi jednu ovakvu opciju vožnje i presjedanja vlakom od Osijeka. Jer, nema li izravne linije, što je vrlo često slučaj, HŽ-ova aplikacija na ‘webu’ nudi sve druge opcije koje uključuju presjedanja, a kako aplikacija (ne)spretno uključuje svaku raspoloživu alternativu, onda se u ponudi dobiju i linije koje od vas očekuju ‘spavanje’, primjerice u Vinkovcima, ili Zagrebu, odnosno boravak na kakvom kolodvoru do ‘veze’ od par sati. Tako i ova, u naslovu, izdvojena linija, od Osijeka do Rijeke, pretpostavlja da, ako krenete sutra ujutro u 9:20 na put u Rijeku iz Osijeka vlakom, onamo ćete stići sljedećeg dana u 6:35. Znači, krenete na put u četvrtak i tamo ste u petak ujutro. Inače, automobilom je to oko 4-5 sati.

Raspisali su se mediji posljednjih dana o liniji od Zagreba do Pule koja zahtjeva više od 22 sata vožnje, s presjedanjem, ako nema kašnjenja, no i Osijek, objasnili smo kako, ima ‘konje za utrku’.

Tako, krenete li spomenutim vlakom za Rijeku, u 9:20, sutra, oko 10 ste u Vinkovcima, ali do 11:52 ćete čekati polazak za Zagreb. Kada u Zagreb stignete poslije gotovo 6 sati ‘truckanja’, sljedeća veza za Rijeku je u 18:32, za svega pola sata. No, onda kreće ‘zabava’. Jer, u Ogulinu ćete biti u 20:33 istog dana, ali sljedeća ‘veza’ polazi sutra ujutro u 4:13, a to znači skoro 8 sati čekanja. Pa ipak, u 6:35 ste u Rijeci. Voila!

Ta aplikacija s ‘weba’ naprosto će vam ponuditi i ovakvu, najlošiju’ opciju, jer čak tri vlaka poslije, a koja polaze iz Osijeka, u Rijeku će stići u isto vrijeme, čak i onaj u 16:20 što kreće iz Osijeka. Jer, presjedanja i čekanja su mu gotovo ista, napose ono ključno iz Ogulina.

A uzmemo li u obzir putovanje do ranije spomenute Pule. To je putovanje nešto kraće, 20 sati i 45 minuta. Polazak je u 16:20 sutra, onim vlakom kojim bi išli i do Rijeke, a dolazak je dan poslije u 13:05, poslije 5 presjedanja.

Ima ‘hitova’ i na bližim lokacijama. Ako želite sutra do Bjelovara. Krećete u 20:43, naprimjer, a dan poslije ste tamo, u 9:01, odnosno 12 sati poslije.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & HŽ (screenshot)