15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Konferencija „GO – Graševina Osijek“ održava se ovog petka u Osijeku

2 min read
Direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić naglasio je kako je u svakom uspješnom poslu važna razmjena znanja koja našim proizvođačima osigurava prepoznatljivost graševine.

Konferencija „GO – Graševina Osijek“ koja će se održati u petak, 27. svibnja 2022. godine u Osijeku, najavljena je danas (25. svibnja 2022. godine) na konferenciji za medije tijekom koje su program predstavili direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić i zamjenik župana Josip Miletić.

– Izuzetno nam je drago da se međunarodna konferencija poput ove održava upravo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji kako bismo dodatno skrenuli pozornost na važnost pozicioniranja i brendiranja graševine kao sorte te na taj način ojačali naše vinske regije i turistički potencijal – kazao je Miletić.

Direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić naglasio je kako je u svakom uspješnom poslu važna razmjena znanja koja našim proizvođačima osigurava prepoznatljivost graševine.

– Mi moramo biti svjesni da brend Slavonije i hrvatskog Podunavlja moramo podići na višu razinu i disati kao regija. Imamo pet županija na tom području koje trebaju imati zajedničku strategiju stvaranja stvarnih brendova od vina i drugih delicija sa svog prostora za koje trebaju dobiti dobru cijenu na tržištu – rekao je Panenić.

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić istaknula je da na kraju dvogodišnjeg projekta Wine Tour Across Borders, ovom konferencijom žele promovirati graševinu kao jednu od najznačajnijih sorti u RH.

– Čak 25% površina je pod nasadom graševine, a 40% proizvedenog grožđa je graševina. Uz to, imamo ju zastupljenu u svim kategorijama vina. Primijetili smo da današnji potrošači imaju specifičan stil vina, a upravo graševina ima sav taj potencijal da to i postane, što bismo voljeli pokazati ovom konferencijom – naglasila je Sokolić.

Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić napomenula je kako se vino izuzetno dobro povezuje s turizmom, dok destinacija prodaje vino.

– Osječko-baranjska županija je županija s četiri vinogorja, od čega su dva dio Slavonije, a dva dio Podunavlja. Na ovoj konferenciji razgovarat ćemo o važnosti graševine kao najvažnije hrvatske sorte, u smislu količine zastupljenosti i izvoznog potencijala te jedinstvenog poziva za dolazak na destinaciju – zaključila je Jurić.

Tekst i foto: OBŽ