28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji: Radić i Kordić potpisali Sporazum!

2 min read
Dodao je Radić da je Osijek uspio preokrenuti negativne trendove ističući kako trenutačno bilježi  najveću zaposlenost u posljednjih 10 godina, ali i najmanju nezaposlenost.

Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu je cilj unaprijediti prijateljske odnose, posebno na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta, potpisali su gradonačelnici Osijeka i Mostara Ivan Radić i Mario Kordić.

Tom prigodom istaknuli su sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova. 

– U razgovoru smo ponovno osvijestili našu bliskost i povezanost kroz događanja u bliskoj povijesti i kroz današnja događanja. Sveučilišta u Mostaru i Osijeku usko surađuju. Puno je i stanovnika grada Osijeka porijeklom s ovih prostora. Veselim se budućoj suradnji Grada Mostara i Grada Osijeka, kao i Mostara i Osječko-baranjske županije – rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić i zahvalio vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu.

– Izuzetno nam je drago da je Mostar 15. grad prijatelj Osijeka. Osim veličine naših gradova i broja stanovnika, oba su grada smještena uz rijeke, Mostar na Neretvi, Osijek na Dravi. Jedan i drugi grad su gospodarska, kulturna, sveučilišna i zdravstvena središta svojih regija. Mnogo stanovnika Osijeka potječe iz ovih krajeva – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je Radić da je Osijek uspio preokrenuti negativne trendove ističući kako trenutačno bilježi  najveću zaposlenost u posljednjih 10 godina, ali i najmanju nezaposlenost.

– Više je useljenih nego iseljenih, narasla je prosječna plaća. Po ekonomskim pokazateljima Osijek drži stabilno četvrto mjesto u Hrvatskoj i  drugo mjesto po neto dobiti, jedino je Zagreb ovdje ispred Osijeka. U ovom trenutku na području Osijeka u tijeku su investicije vrijedne milijardu kuna, najvećim dijelom financirane izvanproračunskim sredstvima, europskim ili nacionalnim – dodao je gradonačelnik Radić.

Svečanosti potpisivanja Sporazuma nazočili su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i njegov zamjenik Mato Lukić, te glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, kao i mostarski vijećnici.

– Najveća poveznica između Mostara, Osijeka i Osječko-baranjske županije je hrvatski narod. Moramo se držati zajedno i pomagati Hrvatima u BiH i njihovim političkim nastojanjima. Tu smo da bismo pomogli u tom smjeru, s našim iskustvima i savjetima, ali i da bismo mi prihvatili savjete i iskustva gradonačelnika Mostara i Gradskoga vijeća – rekao je osječko-baranjski  župan Ivan Anušić. Prvu zajedničku aktivnost predstavnici dvaju prijateljskih gradova imaju već na sam dan potpisivanja Sporazuma, kada će sudjelovati na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz turizma i zaštite okoliša “Mostar – neotkriveni turistički potencijali”.

Tekst i foto: Grad Osijek