16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Dan Osječko-baranjske županije: “Osjeća se veliki zamah, entuzijazam i napredak”

5 min read
- Nakon toga se raspisuje natječaj za dionicu do mađarske granice i do kraja ovoga mandata imat ćemo u potpunosti završenu autocestu koja povezuje hrvatsko-mađarsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, do Svilaja - rekao je premijer.

Povodom obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije danas (2. lipnja 2022. godine) u velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana je svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Sjednici su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, saborski zastupnik Krunoslav Katičić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuru Hranić, župani Igor Andrović, Damir Dekanić, Danijel Marušić, Antonija Jozić, Marko Marušić, Darko Koren i Željko Kolar, više saborskih zastupnika, državnih tajnika i članova diplomatskog zbora, predstavnici Hrvata iz BiH i Vojvodine, vijećnici Skupštine, čelnici gradova i općina s područja Osječko-baranjske županije, predstavnici Hrvatske vojske, policije, vjerskih zajednica i udruga, gospodarstvenici i drugi uzvanici.

Predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić na početku sjednice je istaknula da se Dan Županije obilježava kao podsjetnik na 2. lipnja 1997. godine kada su se u Belom Manastiru, uz nazočnost Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, u završnoj fazi procesa mirne reintegracije ovog dijela Republike Hrvatske u njezin ustavno-pravni poredak, na okupu našli predstavnici svih dijelova Županije. Mirna reintegracija završena je 15. siječnja 1998. godine, a 2. lipnja je proglašen Danom Osječko-baranjske županije i dan kojim je označen povratak cjelokupne Županije u okrilje Republike Hrvatske.

Napon pozdravnih riječi i zahvale gostima i uzvanicima na dolasku, župan Ivan Anušić podsjetio je na hrvatske branitelje i civile i njihovu žrtvu u obrambenom i Domovinskom ratu te naglasio da su zaslužni što danas ovdje stojimo ponosni na neovisnu Republiku Hrvatsku. – Na tome im hvala, nikada ih nećemo zaboraviti, rekao je.

– Optimizam koji danas zrači ovom dvoranom utemeljen je na činjenicama, rezultatima, viziji i politici koju proteklih pet godina kontinuirano provodimo i koja je vratila optimizam u Osječko-baranjsku županiju i u bolje sutra. Sve krize s kojima smo se suočili, a bilo ih je puno, smo uspješno prebrodili i pobijedili zajedno s Vladom RH te izašli snažniji i jači. To nisu samo moje riječi izgovorene na ovoj svečanoj sjednici, to su rezultati koje u Osječko-baranjskoj županiji bilježimo u oporavku gospodarstva, demografske slike i kroz projekte koje radimo u svim segmentima života pojedinca i zajednice na području naše županije. Punih pet godina u Osječko-baranjskoj županiji imamo prvenstveno političku stabilnost kao i suradnju sa svim razinama vlasti, posebno s Vladom RH te smo u tih pet godina promijenili percepciju Slavonije i Baranje iz neperspektivnog, demografski i gospodarski opustošenog područja u perspektivan dio Hrvatske koji je otvoren prema novim idejama i novim projektima. Upravo stoga u zadnjih nekoliko godina bilježimo povratak iseljenika iz inozemstva te kontinuirani gospodarski rast, smanjena je nezaposlenost, imamo nikad više novootvorenih radnih mjesta na tržištu rada. Pravovremenom reakcijom i kvalitetnim mjerama, prvenstveno Vlade RH koja je u dvije godine korona krize doprinijela očuvanju brojnih radnih mjesta, proces rasta i razvoja naše županije nije stao – kazao je župan Anušić.

Potom je naveo da županijski proračun za 2022. godinu iznosi rekordnih 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj oporavka, rasta i smjera županijskog gospodarstva. Na području županije ugovoreni su europski projekti vrijedni 7,2 milijarde kuna, pri kraju je izgradnja kapitalnih županijskih projekata – Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće,  Gospodarskog centra, Srednje škole Donji Miholjac.

– O tim projektima govorilo se posljednjih 20 godina, a mi danas s ponosom možemo reći – tu su, izgrađeni su, opremamo ih i uskoro će biti u funkciji i na korist svih građana – rekao je župan te naveo još nekoliko projekata koje radi županija u partnerstvu s Vladom, ministarstvima, državnim tvrtkama, ali i gradovima i općinama.

Istaknuo je kako je od početka mandata 2017. godine poseban naglasak stavljen na pomoć Hrvatima izvan domovine, osobito u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. – Financiranjem i suradnjom na projektima i kulturnim manifestacijama te uzajamnim učestalim posjetima podupiremo zajedništvo hrvatskog naroda, očuvanje njihove bogate kulture i tradicije te nastojanja da ostvare puninu svojih prava, bilo kao nacionalne manjine ili konstitutivnog naroda, kazao je.

– Niz je drugih većih i manjih projekata koje realiziramo i s Vladom RH i s općinama i gradovima na području cijele naše županije i ne bi ih sad sve nabrajao, jer bi nam to oduzelo puno vremena, ali još jedan projekt moram istaknuti. To je projekt koji smo kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dogovorili s predsjednikom Vlade, a riječ je o izgradnji novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku čije ćemo arhitektonsko rješenje sutra predstaviti javnosti – poručio je župan.

Naglasio je nastavak postojećih i nove projekte, pozitivnu percepciju o Slavoniji i Baranji te zahvalio svim djelatnicima Osječko-baranjske županije, gradonačelnicima i načelnicima, županima, ministrima te predsjedniku Vlade bez kojih rezultati ne bi bili ovakvi, kao što ni današnja sjednica ne bi bila jednako svečana bez nazočnih uzvanika.

Nazočnima su se potom obratili Krunoslav Katičić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je uz čestitanje Dana OBŽ rekao da mu je drago što je ovo obilježavanje provodi tako dostojanstveno i svečano. Istaknuo je kako se u Slavoniji osjeća veliki zamah, entuzijazam i napredak te da su vidljivi rezultati Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Izdvojio je važne investicije u prometnu infrastrukturu, poput Koridora Vc čija je ukupna dužina u Hrvatskoj 88 kilometara, a ovog ljeta bit će gotovi i radovi na dionici od Osijeka do Belog Manastira, uz obilaznicu kod Belog Manastira.

– Nakon toga se raspisuje natječaj za dionicu do mađarske granice i do kraja ovoga mandata imat ćemo u potpunosti završenu autocestu koja povezuje hrvatsko-mađarsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, do Svilaja – rekao je premijer.

U nastavku sjednice objavljen je zaključak o dodjeli Nagrada OBŽ za životno djelo koju su ove godine dobili prof. dr. sc. Zlata Živaković Kerže, Mato Tijardović, Vladimir Premuš i Branko Hrpka te Nagrada OBŽ za iznimna postignuća u 2021. godini koju su dobili tvrtka MONO za projektiranje informacijskih sustava d.o.o. Osijek, izv. prof. dr. sc. Barbara Herceg Pakšić i Marinela Boras.

Svečani program vodila je nacionalna dramska prvakinja HNK-a Sandra Lončarić, a svojim umjetničkim nastupom uveličali su ga popularna pjevačica i kanautorica Mia Dimšić, Vokalni sastav Akvarel i Tamburaški kvintet Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Život i rad Županije prezentiran je i kroz kratki dokumentarni film.

Tekst i foto: OBŽ