25. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku: Održan okrugli stol na temu “Vršnjačkog nasilja”

2 min read
Problem pojavnosti vršnjačkog nasilja nadpolitički je, i nacionalni problem.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković pozdravila je sudionike okruglog stola na temu vršnjačkog nasilja u organizaciji Odbora za obitelj i mlade Hrvatskoga Sabora koji je bio upriličen u Edukativnom i informativnom centru mladih Stara pekara u Osijeku.

Problem pojavnosti vršnjačkog nasilja nadpolitički je, i nacionalni problem.

Usred pandemije Covid-19, Odbor za obitelj, mlade i sport raspravljao je o mentalnom zdravlju djece, no pandemija je ostavila traga na svim segmentima života djece i mladih. U okolnostima izolacije, djeca i mladi nisu ni imali prigode naučiti i vježbati svoje socijalne vještine, niti učiti kako se nositi s osjećajima koji u komunikaciji s okolinom mogu biti pozitivni i negativni. Nažalost, iz (uvijek prevelikog) broja slučajeva vršnjačkog nasilja iščitavamo kako se djeca i mladi ne znaju nositi s negativnim osjećajima, nego ih na grub i neprihvatljiv način ispoljavaju prema svojoj okolini. O ovom problemu govorili su stručnjaci iz iskustva rada s djecom i mladima te su razmatrani načini na koje se može pomoći djeci i mladima da se vršnjačko nasilje iskorijeni u najvećoj mogućoj mjeri.

Zamjenica Crnković je čestitala Odboru za obitelj, mlade i sport pri Saboru RH za poticanjem organizacije okruglih stolova na tu temu jer je problem pojave vršnjačkog nasilja dio naše svakodnevice. Mi odrasli trebamo biti pravi primjer našoj djeci i poduzeti apsolutno sve kako bi se vršnjačko nasilje smanjilo, dodaje Crnković te nastavlja da sve što nam donosi moderno doba, suvremena digitalizacija ima svoje pluseve, ali i minuse. Uslijed invazije društvenih mreža, koje se u početku čine vrlo simpatične i praktične našoj djeci, bitna je dobra edukacija i nadzor ne samo djece, nego i odraslih, a na taj će se način vršnjačko nasilje minimalizirati.

Tekst i foto: Grad Osijek