25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Savez Slovaka u Republici Hrvatskoj proslavio 30. obljetnicu

2 min read
Očuvanje slovačke tradicije i baštine u svojoj domovini Hrvatskoj bila je glavna zadaća Saveza tijekom svih 30 godina, podsjetio je predsjednik Saveza Mirko Vavra i zahvalio svima na podršci.

Savez Slovaka u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Našicama, u subotu, 11. lipnja 2022. godine proslavio je svoju 30. obljetnicu. Svečanosti su uz predsjednika Saveza Slovaka Mirka Vavru, nazočili i zamjenik župana Josip Miletić, veleposlanik Republike Slovačke u Hrvatskoj NJ.E. Peter Susko, potpredsjednik Ureda iseljenih Slovaka Peter Prochacka, prvi predsjednik Matice slovačke Marek Hanuska, zatim saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i izaslanik predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Bilek te mnogi drugi.  

Očuvanje slovačke tradicije i baštine u svojoj domovini Hrvatskoj bila je glavna zadaća Saveza tijekom svih 30 godina, podsjetio je predsjednik Saveza Mirko Vavra i zahvalio svima na podršci.

– Savez Slovaka već 30 godina marljivo radi. U početku je sve počelo skromno, no kroz ova tri desetljeća uistinu je puno toga napravljeno. U cijeloj Hrvatskoj poznati smo po svojim aktivnostima, našim plesovima i nošnjama, ali i izdavaštvu koje je pisani trag svega što radimo. 30 godina je zapravo cijeli jedan životni vijek, a kako vrijeme odmiče sve smo svjesniji važnosti čuvanja i razvijanja naše baštine te potrebe još većeg uključivanja mladih u sva područja djelovanja – rekao je Vavra.

-30. obljetnica Saveza Slovaka sa sjedištem u Našicama, nešto je na što smo svi ponosni. Rad Saveza prepoznat je jer ste puno toga napravili u proteklom razdoblju. Jedan suživot i prava koje nacionalne manjine imaju u RH je nešto što svi želimo i u tome smo dobar primjer. Također želimo da i Hrvati ista takva prava imaju u državama u kojima žive izvan Hrvatske. Čestitam vam na ovoj obljetnici u ime župana Ivana Anušića i svoje osobno jer sam kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije ponosan na sve što činite – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Tekst i foto: OBŽ