16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Krivotvorena roba iz Kine i Turske u Hrvatsku dolazi preko luka i – Slavonije!

2 min read
Je li i koliko vjerojatno u legalnim trgovinama pronaći i kupiti, zapravo, krivotvorinu... Babić smatra da je tu ključno o kakvoj je trgovini riječ.

Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik u Središnjem uredu Carinske uprave, gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a, ustvrdivši kako najviše krivotvorene robe dolazi u Hrvatsku iz Kine i Turske, a da ih se najviše otkriva i zaustavlja u lukama Rijeka i Ploče, odnosno na graničnim prijelazima – Bajakovo, Ilok, Tovarnik i Erdut. Najviše otkrivanja na tim mjestima sugerira i kako su to najčešće rute za ‘Guchi’, ‘Adios’ i slične…, ali često ispravno ‘potpisane’, krivotvorene.

Hrvatska carina je prošle godine otkrila tako 237.000 krivotvorenih proizvoda, a da do informacija o krivotvorenoj robi Carina dolazi, kazao je Babić, sustavom analize rizika, koji pomaže u detekciji.

Sve što dolazi kroz Ploče, uglavnom je namijenjeno za BiH, a iz Rijeke za Hrvatsku i države srednje Europe…

– …a roba koju zaustavljamo na balkanskoj ruti uglavnom ide za Hrvatsku ili ide za zapadnoeuropsko tržište – kazao je Babić u Dnevniku, dodajući da Carina nema mogućnosti pregledati svaku pošiljku, kao i da je naša kontrola na razini EU, što je oko 5% svih proizvoda.

Razgovor je bio kasnije usmjeren i na zaštite proizvoda, mjere koje mogu poduzeti stvarni vlasnici ‘branda’, ali ono što je potkraj razgovora govorio Babić, najviše će zanimati čitatelje…

Je li i koliko vjerojatno u legalnim trgovinama pronaći i kupiti, zapravo, krivotvorinu… Babić smatra da je tu ključno o kakvoj je trgovini riječ.

– Ako govorimo o trgovini u trgovačkom centru onda je ta šansa izuzetno mala, gotovo nikakva. Ako je pak riječ o maloj trgovini npr. na obali, tržnici ili je to štand na plaži, onda je veća vjerojatnost… – kazao je među ostalim.

A što se sve krivotvori? Od patika, satova, majica, odjeće… čak i građevinska mehanizacije, viličari…

Foto: Pixabay (ilustracija)