29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sud može i trajno oduzeti vozilo! Evo i kada! A i što poslije bude s vozilom!

2 min read
...sud vam može trajno oduzeti auto i onda on postaje vlasništvo Republike Hrvatske, piše N1.

U posljednje vrijeme vrlo često smo u ‘kronici’ mogli čitati o privremenom oduzimanju vozila recidivistima u prometu, a o kojima kasnije, kao i njihovim vozilima, odlučuje sud. Ali, da, sud vam može trajno oduzeti auto i onda on postaje vlasništvo Republike Hrvatske, piše N1.

Zagrebačka policija je tako nedavno objavila vijest o trajnom oduzimanju vozila recidivisti. N1 je zanimalo u kojim slučajevima do toga može doći. A iz MUP-a su bili vrlo jasni..

– Člankom 76.a stavkom 1. i 4. Prekršajnog zakona (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18) propisano je da će se predmeti i sredstva, koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem, oduzeti ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja. Sud može oduzeti predmete i sredstva i kada je njihovo oduzimanje potrebno radi zaštite opće sigurnosti, javnog poretka, zaštite zdravlja ljudi ili iz moralnih razloga. Oduzeti predmeti i sredstva postaju vlasništvo Republike Hrvatske – rekli su iz policije za N1, dodajući kako se to vozilo kasnije prodaje…

A sredstva ostvarena prodajom, umanjena za troškove postupka, postaju prihod proračuna RH.

– Ako se postupak prodaje nije uspio provesti i ako je to u javnom interesu, oduzeto vozilo može se besplatno dodijeliti tijelima državne vlasti, ako je to vozilo pogodno za obavljanje njihove djelatnosti ili jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim osobama koje imaju javne ovlasti i neprofitnim organizacijama koje obavljaju odgovarajuću djelatnost ako je vozilo pogodno za obavljanje humanitarne, socijalne, druge društvene ili općekorisne djelatnosti. Ako se oduzeto vozilo ne proda ili ne dodijeli besplatno, uništit će se – zaključili su iz policije.

Među prekrašajima, a koji vode u tom smjeru, prema članku 229. stavku 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, su, a paušalo preneseno, kretanje cestom u suprotnom smjeru, kretanje naseljem brzinom za više od 50 km/h od dopuštene, ne zaustavljanje na crvenom svjetlu, odbijanje alkotesta, testa na droge, liječničkog pregleda, koncentracija alkohola iznad 1,50 promila, vožnja bez stečene dozvole, vožnja mladog vozača nakon izvršnosti o ukidanju dozvole, vožnja ukinite dozvole, oduzete dozvole, s mjerom privremene zabrane… Točno i precizno potražite u Zakonu.

Foto: Pixabay (ilustracija)