29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dodjelom diploma najbolje ocijenjenim vinima započeo drugi Vinatlon!

2 min read
- Iako je osmišljen u koroni, i u vremenu epidemioloških restrikcija, Vinatlon je pokazao da kvalitetnom organizacijom i dobro osmišljenom pričom, već sada postaje prepoznatljiv brend Baranje i Osječko-baranjske županije zahvaljujući kojem je dodatno obogaćena turistička ponuda ovog kraja -  kazao je Lukić i čestitao nagrađenima.  

U prostorima Podruma Vina Belje danas (17. lipnja 2022. godine) održana je dodjela diploma najbolje ocijenjenim vinima na manifestaciji Vinatlon. Ocijenjeno je 78 uzoraka vina iz vinogorja dviju županija, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a više od 30 vina ocijenjeno je zlatnom medaljom, što znači da su imali iznad 85 bodova od mogućih 100. Dodjeli diploma nazočio je i zamjenik župana Mato Lukić koji je istaknuo da se Vinatlon, u svojoj drugoj godini održavanja već nametnuo kao važna i iznimno dobro prihvaćena manifestacija.

– Iako je osmišljen u koroni, i u vremenu epidemioloških restrikcija, Vinatlon je pokazao da kvalitetnom organizacijom i dobro osmišljenom pričom, već sada postaje prepoznatljiv brend Baranje i Osječko-baranjske županije zahvaljujući kojem je dodatno obogaćena turistička ponuda ovog kraja –  kazao je Lukić i čestitao nagrađenima.  

Vinatlon je samo jedna od manifestacija u bogatom vinskom mjesecu Osječko-baranjske županije koja povezuje umjetnost, vino, gastronomiju i vinske igre, što je raritet u odnosu na druge manifestacije, rekla je direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić.

– Pred nama je mjesec dana uživanja u svemu onome što Osječko-baranjska županija nudi u smislu vinskog turizma. Mi se možemo pohvaliti s četiri vinogorja koja redovito iznjedruju vinske pobjednike na različitim natjecanjima, poput ovog danas – istaknula je Jurić.

Ocjenjivačka komisija, u čijem sastavu je 11 stručnjaka – enologa, na čelu s predsjednicom dr. sc. Ivanom Alpezom imala je težak zadatak izabrati najbolje, međutim pobjedu je odnijelo vino „Graševina izborna berba“ iz 2017. godine, OPG Gerštmajer Mihalj. Ovo je prvo ocjenjivanje vina u okviru manifestacije Vinatlon, a nastavak je manifestacije Gator fest koja je svoje posljednje izadnje imala 2019. godine.

Tekst i foto: OBŽ