25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: DVD Osijek Gornji grad obilježilo 150. obljetnicu postojanja!

1 min read
Nakon što je u Varaždinu 1864. godine osnovana prva dobrovoljna vatroga­sna organizacija u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije 1872. godine osnovana su, osim društva Osijek Gornji grad, vatrogasna društva u  Đakovu i Semeljcima.

U subotu, 18. lipnja 2022. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad obilježilo je svoju 150. obljetnicu postojanja i rada.

Nakon što je u Varaždinu 1864. godine osnovana prva dobrovoljna vatroga­sna organizacija u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije 1872. godine osnovana su, osim društva Osijek Gornji gradvatrogasna društva u Đakovu i Semeljcima.

Svečanosti obilježavanja velike i važne obljetnice nazočio je i zamjenik župana Mato Lukić.

– Iza vatrogasnog društva Osijek Gornji grad puno je uspješnih godina, a malo je poznato da su uz svoje redovne aktivnosti bili osnivači Vodovoda, Gradske čistoće, Prve pomoći i Javnog kupatila u Osijeku. Danas se pak susreću s brojnim izazovima u svom radu, od elementarnih nepogoda do djelovanja u uvjetima pandemije, a posebnu zahvalu treba im uputiti za doprinos u Domovinskom ratu kada su spašavali ljudske živote i njihovu imovinu. Osječko-baranjska županija kontinuirano brine o vatrogastvu na svom području te smo jedina županija u Republici Hrvatskoj koja osigurava sredstva za lječničke preglede vatrogasaca, kao i za osiguranje vatrogasaca od posljedica nesretnog slučaja – kazao je Lukić.

Tekst i foto: OBŽ