19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koga komarci više ‘vole’? Zašto nekoga ‘bodu’ više nego druge?

2 min read
Na kraju, postoje dokazi da komarci mogu uz pomoć hormona stresa kortizola tražiti potencijalne mete. Više kortizola, više komaraca, stoji u istraživanju.

Svi mi imamo onog jednog prijatelja/icu kojeg komarci ‘bodu’ više nego druge!? Ili smo mi ta osoba!? Ali, zašto su neki od nas poželjniji komarcima?

Liječnik Ross Perry veli kako je oko 20% stanovništva podložnije ugrizu insekata, na što utječu brojni faktori.

Stručnjaci su za Metro otkrili neke od glavnih čimbenika koji privlače komarce, prenosi i piše Večernji list, dodajući kako je riječ o krvnoj grupi, odjeći, dahu, znoju i bakterijama, višoj tjelesnoj temperaturi, parfemima, stresu i kortizolu.

Krvna grupa ima manju ulogu. Jednu vrstu komaraca privlači 0, a drugu više AB. Stručnjaci tvrde da oko 80% ljudi luči signal koji otkriva koje smo krvne grupe.

Kada je u pitanju odjeća, komarce i kukce privlače više tamnije boje, a koje lakše uočavaju, za razliku od svijetle. Insekti detektiraju više pokreta s tamnije odjeće, dodaje se.

Također, što više izdišemo, poželjniji smo. Jer, komarce posebno, kažu stručnjaci, privlači ugljični dioksid, naš dah.

Znoj i spojevi u znoju privlače komarce također, uključujući mliječnu kiselinu i određene mirise.

Faktor privlačenja je viša tjelesna temperatura, dodaje se, kao i vlaga. A vrijedi dodati i da su trudnice privlačnije komarcima, vjerojatno, opet, zbog nešto više tjelesne temperature. Usput, žene općenito dobiju više ugriza.

Neki parfemi, kao što su kombinacije lavande, privlače insekte, ali i općenito parfemi, ugodni mirisi.

Na kraju, postoje dokazi da komarci mogu uz pomoć hormona stresa kortizola tražiti potencijalne mete. Više kortizola, više komaraca, stoji u istraživanju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)