28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

I primjerima dobre prakse jača suradnja BiH i Hrvatske!

2 min read
Značajan dio konferencije posvećen je predstavljanju primjera dobre prakse u suradnji na prekograničnim projektima koje su ostvarili djelatnici nazočnih razvojnih agencija.

U okviru projekta „Unaprjeđenje regionalne suradnje i razmjena iskustava u implementaciji prekograničnih projekata“ danas (8. srpnja 2022. godine) su Razvojna agencija Žepče i Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije organizirali Prekograničnu konferenciju Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Konferencija je održana u Osijeku, a uz predstavnike razvojnih agencija Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te Općine Žepče nazočili su joj predstavnici 11 općina iz Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta, koji se provodi uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i današnje konferencije je unaprjeđenje suradnje Hrvata iz BiH s Republikom Hrvatskom u pripremi i provođenju europskih projekata. Stoga su potporu projektu te uspješan rad konferencije, koju je vodila Brigita Ivoševac iz JU ŽRA OBŽ, poželjeli zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i Denis Ćosić, ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ.

Značajan dio konferencije posvećen je predstavljanju primjera dobre prakse u suradnji na prekograničnim projektima koje su ostvarili djelatnici nazočnih razvojnih agencija.

– Prekogranična suradnja s BiH izuzetno je važna Osječko-baranjskoj županiji, čemu svjedočimo i u prethodnom razdoblju kada nismo povlačili europska sredstva nego smo izravno sredstvima OBŽ prepoznavali potrebe Hrvata izvan RH. S potporom smo nastavili i od kada su dostupna europska sredstva, a svojim primjerom i logistikom želimo pomoći da kvalitetno prijave projekte i dobiju sredstva. Neki projekti su već uspješno realizirani, a upravo pozitivni primjeri dobro će doći svim nazočnim načelnicima iz BiH. Primjere dobre prakse treba rado dijeliti na pomoć i korist svima, a Osječko-baranjska županija nastavlja davati potporu Hrvatima u BiH kroz prekograničnu suradnju, ali i druge vidove – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ Denis Ćosić dodao je da se u narednom razdoblju planira niz oblika suradnje i povezivanja, od edukacija do zajedničkog rada na projektima, pa tako i suradnja hrvatskih stručnjaka izravno s djelatnicima općina u BiH kako bi im pomogli u pripremi europskih projektnih prijedloga i samoj provedbi projekata.