27. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovo je kod ušća Drave u Dunav! Dunav ‘ušao u debeli minus’!

1 min read
- Dunav je od danas u minusu - napisao je u petak autor fotografije Željko Milić, dodajući kako je vodostaj moćne rijeke na tom mjestu pao na -1 centimetar.

– Trebaju nam kotači za čamce – napisao je jedan od komentatora fotografije Željka Milića na Facebooku.

– Ovo nisu do sada viđene slike na Ušću – dodao je i drugi.

Ovako je u petak, jučer, 22. srpnja ’22. godine izgledalo ušće Drave u Dunav. Naravno, u svom rubnom dijelu, ali opet… Posebno je to nesvakidašnje, neočekivano i neviđeno, kada kod visokog vodostaja Dunava, usporene Drave, ušće češće ‘pliva’ nego što se mogu vidjeti ovakvi prizori.

– Dunav je od danas u minusu – napisao je u petak autor fotografije Željko Milić, dodajući kako je vodostaj moćne rijeke na tom mjestu pao na -1 centimetar.

Vodostaj Dunava kod Batine danas je, inače, u 13 sati iznosio – 44 centimetra. Razumjevanja radi, za izvanredno stanje kod obrane od poplava, Dunav kod Batine mora dosegnuti 800 centimetara, što znači da je Dunav danas niži za 8 i pol metara od toga.

Kod Vukovara je Dunav u isto vrijeme bio na -7. Ondje se izvanredno stanje proglašava na 680 centimetara.

Inače, da se vratimo Batini i ‘relikvijama’ iz 2. Svjetskog rata, a koje ‘isplivaju’ s niskim vodostajem, moguć je i takav epilog ovaj puta. Jer, -79 centimetara je bio najniži vodostaj ondje, 2003. godine. Ali, to je na novim mjernim postajama i uređajima, jer… Najniži od kad se mjere podatci, točnije od 1900. godine, bio je 8. siječnja 1909. godine. Iznosio je -110.

Foto: Željko Milić, Facebook (screenshot)