28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Suša! “Tekla voda Karašica”… Dok ne padne kiša, ostala samo pjesma!

2 min read
Suša je. Drava kod Osijeka ima vodostaj ispod -150 centimetara, Dunav kod Batine ispod -40. Drava se ulijeva u Dunav, Karašica u Dravu, a Karašice - skoro nema.

Malo je slavonskih glazbenika koji u posljednjih 50-ak godina nisu zapjevali onu poznatu o Karašici… A malo je i onih od kojih nismo čuli posljednjih dana kako je od Karašice, uslijed sušnog razdoblja, ostao ‘potočić’.

– Tekla voda Karašica, do Valpova od Našica. Duna-duna-dunave, tija vodo ‘ladna. Od tud’ ide mlad Ivane, valpovački kapetane… – idu riječi dobro poznate slavonske pjesme.

A stanje je zapravo danas ovakvo…

Suša je. Drava kod Osijeka ima vodostaj ispod -150 centimetara, Dunav kod Batine ispod -40. Drava se ulijeva u Dunav, Karašica u Dravu, a Karašice – skoro nema.

– Jutros kada sam prolazio centrom, vode je bilo, no prema mojoj procjeni, a napominjem da nisam jutros odveć zagledao, bilo je negdje oko 30 do 40 centimetara vode u koritu – kazao nam je telefonski iz Valpova tamošnji višegodišnji novinar i radijski voditelj i urednik Davor Runje.

– Ako je u Valpovu 30-ak centimetara, onda se ovdje može prehodati – dometnula je i naša čitateljica Suzana Bošnjak, a koja je od ušća, kazuje nam, udaljena nekih kilometar, najviše, kod Petrijevaca.

Kako je to rekla, tako je i otišla na kupanje do Drave, usput fotografirala ušće, objavila na Facebooku. A kad ono…

Karašica je, inače, duga 91 kilometar. Nastaje jugoistočno od Čađavice od Voćinske rijeke, koja izvire podno Papuka. Teče usporedo s Dravom, u koju se ulijeva istočno od Petrijevaca.

Foto: Suzana Bošnjak, Facebook (screenshot, ustupljeno za objavu)