28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vatrogasci jučer u borbi sa stršljenima! Koški: Najgori su ovi ‘uvezeni’! Veći su! Napadaju sve!

2 min read
Veličine su preko 5 centimetara, a mogu letjeti brzinom do 40 km/h, a dnevno prijeđe i po 100 kilometara. Ubodi ovih kukaca mogu biti smrtonosni za ljude (anafilaktički šok).

Centar 112 je danas izvijestio o dvije ‘bitke’ slavonskih vatrogasaca sa stršljenima. Jedna je tehnička intervencija DVD-a i Bistrinaca bila u Belišću, druga valpovačkog DVD-a u Valpovu. Potonji su pred sobom imali, kako kazuje zapovjednik postrojbe Stjepan Koški, osrednje gnijezdo stršljena u garaži jedne obiteljske kuće.

– Postoje tri vrste stršljena na ovom području. Imamo naše domaće, ‘starosjedioce’. Na njih smo se već naučili. Ali, imamo sada i dvije uvezene vrste iz Azije, kineske i indijske, a koji su valjda stigli s kakvom robom, nečim… Oni su veći, jači, snažniji i napadaju sve živo, napadaju druge stršljene, napadaju pčele… – poučio nas je uvodno Koški, dodajući kako su jučer imali ‘laku’ intervenciju, ali za što su dobro i obučeni i opremljeni…

– Morali smo proći osposobljavanje, a kojeg je vodio gospodin Mišin, zacijelo najstručniji u tom području, a i kao zmijolovac, kao znalac za sve nesvakidašnje ‘operacije’. Mi smo opremljeni zaštitnom odjećom i obućom, a kako bi mogli bezopasno raditi. Koristimo sprej, određenu pjenu, a koja djeluje trenutno, s produženim djelovanjem. Aplicira se pomoću teleskopskog štapa, što nam omogućuje sigurnost. U slučaju da ipak dođe do uboda, sa sobom imamo injekcije koje odmah ubrizgavamo da bi izbjegli anafilaktički šok – kazao je za OsijekExpress.com zapovjednik postrojbe DVD-a Valpovo Stjepan Koški.

Inače…

Azijski divovski stršljen (lat. Vespa mandarinia) vrsta su najvećih stršljena na svijetu. Odlikuju se narančastom glavom i crnim tijelom i šestmilimetarskim žalcem, a nastanjuje područja od Rusije, preko Indije i Šri Lanke do Kine i Japana.

Veličine su preko 5 centimetara, a mogu letjeti brzinom do 40 km/h, a dnevno prijeđe i po 100 kilometara. Ubodi ovih kukaca mogu biti smrtonosni za ljude (anafilaktički šok).

Foto: Pixabay (ilustracija)