29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na području Osječko-baranjske županije rekordno niska nezaposlenost!

2 min read
Tijekom posljednjih pet godina gotovo 350 nezaposlenih osoba prošlo je različite edukativne programe koje je u potpunosti financirala Županija, kao i trošak prijevoza nezaposlenim osobama.

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek, krajem lipnja ove godine na području Osječko-baranjske županije evidentirana je 13.951 nezaposlena osoba što je  1,7 % manje nego prethodni mjesec i 7,0 % manje nego u lipnju 2021. godine. Od kada se na statističkoj razini prati evidentirana nezaposlenost, nikad se još nije dogodilo da broj nezaposlenih padne ispod 14.000.

Rekordno niska nezaposlenost rezultat je kontinuirane pojačane gospodarske aktivnosti, čijim pozitivnim učincima svjedočimo na svim razinama. Prema nedavno objavljenim podacima FINE, 2021. poslovna godina bila je za poduzetnike s područja Osječko-baranjske županije posebno uspješna, ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 33,511 milijarde kuna, što je povećanje od 17,18% u odnosu na 2020. godinu. Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 1,833 milijarde kuna, što je za 530 milijuna kuna ili 40,68% više nego 2020. godine, a kao izvozno orijentirano gospodarstvo, ostvaren je izvoz od 6,672 milijardi kuna, što je rast od 18,3% u odnosno na 2020. godinu.

Ako gledamo prema ostvarenoj dobiti poduzetnika, Osječko-baranjska županija pozicionirala se na peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. 

– Uz rast broja poduzetnika od 4,5% u odnosu na prošlu godinu, bilježimo i stalan rast broja obrta. Krajem lipnja na području Županije poslovalo je 5.346 obrta, što je 337 obrta više u odnosu na lipanj 2021. godine. Svoj doprinos rekordno niskoj nezaposlenosti zasigurno daju i naše mjere kojima potičemo gospodarsku aktivnost, gradeći poduzetničku infrastrukturu, prvenstveno Gospodarski centar i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, ali i provodeći konkretne projekte poticanja zapošljavanja – rekao je župan Ivan Anušić.

Kao jedina županija u Republici Hrvatskoj, Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom Osijek kreira i financira programe osposobljavanja i prekvalifikacije namijenjene dugotrajno nezaposlenim osobama s ciljem njihovog bržeg pronalaska zaposlenja.

Tijekom posljednjih pet godina gotovo 350 nezaposlenih osoba prošlo je različite edukativne programe koje je u potpunosti financirala Županija, kao i trošak prijevoza nezaposlenim osobama.

– Kontinuirano pratimo potrebe tržišta i svojim mjerama nastojimo reagirati. Upravo su se prekvalifikacije i dodatna usavršavanja koje financira Osječko-baranjska županija pokazale kao kvalitetne mjere jer se 60% osoba nakon toga zaposli. S obzirom na izvrsne rezultate provedenih aktivnosti u Proračunu smo za 2022. godinu planirali  rekordni iznos od 600.000,00 kuna za nastavak ovih programa – istaknuo je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija nastavlja pratiti trendove u gospodarstvu i poticati razvoj poduzetništva i obrtništva što je sudeći prema rezultatima poslovanja i u prošloj godini, doprinijelo poboljšanju poduzetničke klime.

Tekst: OBŽ

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)