5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stršljeni! Još tri intervencije u OBŽ! Bednjanić: Znali smo nalaziti gnijezda sa 400 komada!

3 min read
- Mi riješimo problem, ne gledamo o kojoj se vrsti precizno radi - zaključio je Bednjanić, a koji bi, makar to nije kritički, već pozivajući rekao, volio da lokalne zajednice 'poguraju' vatrogasce financijski u nabavi pjene, jer ista stoji po intervenciji nekoliko stotina kuna.

U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji su vatrogasci imali još 3 intervencije uklanjanja gnijezda stršljena. Dan ranije bile su dvije intervencije, kao i prije 5 dana, praktički svakodnevno po jedna… U posljednjih 6 dana interveniralo se zbog stršljena najmanje 7 puta u županiji.

Poslije intervencija u Belišću i Valpovu, jučer su i iz DVD-a Donja Motičina uklanjali stršljene, kao i valpovački vatrogasci u Nardu, čepinski u Čepinu. Iz JVP-a Čepin kažu kako su te tehničke intervencije sve češće.

– Ova intervencija jučer bila je nad gnijezdom i zajednicom od otprilike 40-ak stršljena. Najčešće u posljednje vrijeme i jesu manje zajednice, ali znali smo imati gnijezda i s po 300, 400 primjeraka. U pravilu se zavlače u napuštene kuće, stare šupe, svinjce koji nisu u upotrebi. U Čepinu toga i ne bude toliko, ali bude u okolnim mjestima, manjim selima u sastavu Općine. Tu ima napuštenih kuća, a to stršljeni nalaze kao dobro stanište – počeo je telefonski za OsijekExpress.com Robert Bednjanić, voditelj smjene u JVP Čepin.

– Takve intervencije nisu u pravilu zahtjevne, no to ne možete znati, a oprez je nužan. Kod tih intervencija su najviši troškovi. Jer, pjena nije jeftina, daleko od toga, a mi vatrogasci to izvodimo besplatno za one koji nas pozovu – nastavio je Bednjanić, opisujući vrijeme rada…

– U večernjim satima možemo uklanjati gnijezda, jer tada se stršljeni smire u gnijezdu. Tada su svi unutra i onda intervencija ima smisla. Ranije nam jednom dogodilo da uklonimo gnijezdo, a dio zajednice se vrati i obnovi ga sljedećih dana. Tako da čekamo i nastupamo u večernjim satima – nizao je voditelj smjene JVP Osijek, ujedno dodajući kako u tim okolnostima ne zna svaki puta bore li se s domaćim ili’uvezenim’ azijskim stršljenima, a koji su veći, jači, invazivniji i opasni i za kukce, ljude…

– Mi riješimo problem, ne gledamo o kojoj se vrsti precizno radi – zaključio je Bednjanić, a koji bi, makar to nije kritički, već pozivajući rekao, volio da lokalne zajednice ‘poguraju’ vatrogasce financijski u nabavi pjene, jer ista stoji po intervenciji nekoliko stotina kuna.

A inače, dodaje Bednjanić, nisu stršljeni jedini problem. Vrlo često se intervenira i u slučaju gnijezda osa, a koje su manje opasne, ali često brojnije. Vatrogasci u svim slučajevima uz intervenciju podijele i nekoliko savjeta ukućanima, što da nabave od lijekova za nuždu…

Inače…

– Postoje tri vrste stršljena na ovom području. Imamo naše domaće, ‘starosjedioce’. Na njih smo se već naučili. Ali, imamo sada i dvije uvezene vrste iz Azije, kineske i indijske, a koji su valjda stigli s kakvom robom, nečim… Oni su veći, jači, snažniji i napadaju sve živo, napadaju druge stršljene, napadaju pčele… – kazao je, prije koji dan, za OsijekExpress.com, zapovjednik postrojbe DVD-a Valpovo Stjepan Koški.

Azijski divovski stršljen (lat. Vespa mandarinia) vrsta su najvećih stršljena na svijetu. Odlikuju se narančastom glavom i crnim tijelom i šestmilimetarskim žalcem, a nastanjuje područja od Rusije, preko Indije i Šri Lanke do Kine i Japana. Veličine su preko 5 centimetara, a mogu letjeti brzinom do 40 km/h, a dnevno prijeđe i po 100 kilometara. Ubodi ovih kukaca mogu biti smrtonosni za ljude (anafilaktički šok).

Foto: Pixabay (ilustracija)