29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Romobil i kaciga! Sljedeći tjedan kreću u Osijeku policijske akcije!? Prošla upozorenja!?

2 min read
Pojednostavljeno, što je od subote počelo važiti, a do sada se 'žmirilo', od ponedjeljka postaje utjelovljeno u policijskim akcijama.

Ovaj tjedan policija još upozorava. Tek je nekoliko dana prošlo od stupanja novog Zakona na snagu, još nisu svi, čini se, navukli kacige na glavu prilikom upravljanja romobilima. Ali, od sljedećeg tjedna kraću prve policijske akcije usmjeravanja vozača poštovanju prometnih propisa, kazao je, po prilici, za HRT, Ivan Svitlanović, pomoćnik načelnika postaje Prometne policije u Osijeku.

Pojednostavljeno, što je od subote počelo važiti, a do sada se ‘žmirilo’, od ponedjeljka postaje utjelovljeno u policijskim akcijama.

Od subote, naime, vrijede nova pravila izmjenom Zakona, a koja, među ostalim, predviđaju nošenje kacige na romobilu. Svakako, predviđaju i mjesta kojima se romobili smiju kretati, brzinu…

Policija je minulih dana djelovala preventivno, edukativno, upozorenjima, ali…

– …od sljedećeg tjedna krenut ćemo s planiranjem ciljanih akcija kako bi usmjerili vozače da poštuju prometne propise – rekao je Ivan Svitlanović.

Romobil je sada osobno vozilo i ne smije ići brže od 25 km/h. Davatelji javnih usluga modificirali su svoje romobile na 20 km/h, noću na 15, a zapriječili su i pokušaje vožnje u dvoje. U slučaju manje vidljivosti danju i obavezno noću, vozači romobila moraju imati reflektirajuću odjeću. ‘Alkoholna granica’ je na 0,5 promila. ‘Klinci’ mlađi 0d 14 ne smiju voziti romobile, a odgovorni su roditelji.

Za HRT Svitlanović govori i kako su ’22. godine zabilježene 3 prometne nesreće s romobilima, a gdje su dvije osobe teško ozlijeđene, jedna lakše.

Foto: Pixabay (ilustracija)