18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka policija javlja: ‘Pao’ prvi romobilist u Osijeku pod utjecajem alkohola!

2 min read
- Evidentirana mu je koncentracija od 1,19 promila alkohola u krvi - dodaje policija, kao i kaznu koja ga čeka...

U nedjelju je u Osijeku uhvaćen prvi vozač romobila pod utjecajem alkohola, a otkako je na snagu stupio novi Zakon koji definira vozače romobila kao vozače osobnih vozila.

– Oko 01:35 sati, u Osijeku, u Ulici Kneza Trpimira, u nadzoru prometa policajci su zaustavili 23-godišnjeg vozača električnog romobila – javlja jutros policija u priopćenju, a u kojem su pobrojani brojni pijani vozači ovog vikenda, kojih je, usput rečeno, bilo 25.

– Evidentirana mu je koncentracija od 1,19 promila alkohola u krvi – dodaje policija, kao i kaznu koja ga čeka…

– Za počinjeni prekršaj predviđena mu je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna – zaključuje policija.

Inače, novi Zakon je u primjeni od prošle subote, no policija je u Osijeku za kacige i slično do sada izricala opomene. Pa ipak, za ovaj tjedan najavljeni su jači nadzor i eventualne akcije koje bi uključivale vozače romobila.

To se odnosi na kacige, slušalice u ušima…

Ovaj tjedan policija još upozorava. Tek je nekoliko dana prošlo od stupanja novog Zakona na snagu, još nisu svi, čini se, navukli kacige na glavu prilikom upravljanja romobilima. Ali, od sljedećeg tjedna kraću prve policijske akcije usmjeravanja vozača poštovanju prometnih propisa, kazao je, po prilici, za HRT, Ivan Svitlanović, pomoćnik načelnika postaje Prometne policije u Osijeku.

Pojednostavljeno, što je od subote počelo važiti, a do sada se ‘žmirilo’, od ponedjeljka postaje utjelovljeno u policijskim akcijama.

Naime, od subote, 30, srpnja, vrijede nova pravila izmjenom Zakona, a koja, među ostalim, predviđaju nošenje kacige na romobilu. Svakako, predviđaju i mjesta kojima se romobili smiju kretati, brzinu… Policija je minulih dana djelovala preventivno, edukativno, upozorenjima, ali… – …od sljedećeg tjedna krenut ćemo s planiranjem ciljanih akcija kako bi usmjerili vozače da poštuju prometne propise – rekao je iz osječke prometne policije Ivan Svitlanović. Romobil je sada osobno vozilo i ne smije ići brže od 25 km/h. U slučaju manje vidljivosti danju i obavezno noću, vozači romobila moraju imati reflektirajuću odjeću. ‘Alkoholna granica’ je na 0,5 promila. ‘Klinci’ mlađi 0d 14 ne smiju voziti romobile, a odgovorni su roditelji.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pexels, Pixabay (ilustracija)