25. rujna 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koji je najmanji iznos kojeg ćemo moći podići na bankomatu kada krene isplata eura?

1 min read
Usput, od 1. siječnja u bankomatima će biti samo euri, a sve što imate na računu bit će automatski izraženo u eurima.

Kod većine banaka je najmanji iznos isplate na bankomatu 100 kuna. To je, prema fiksnom tečaju zamjene kuna u eure, 13,27 eura. Razumije se kako nema bankomata koji će ‘izbaciti’ sitan novac, još manje cente, ali koji će zaista biti najmanji iznos kojeg ćemo moći podići na bankomatima u Hrvatskoj od 1. siječnja ’23. godine, kada krenu isplate u eurima i nacija potpuno zamijeni kunu europskom valutom?

Erste Bank, Addiko, RBA, PBZ, ZABA, HPB, Erste Bank, Nova Hrvatska Banka, OTP…, sve veće banke u Hrvatskoj redom su odgovorile za Index.hr kako će najmanji iznos isplate na njihovim bankomatima biti 10 eura.

Štoviše, kako stoji u tekstu, iz PBZ-a su dodali kako će se isplata eura prvo započeti s manjim novčanicama, od 10 i 20 eura, dočim će kasnije prema potrebi uvoditi veće apoene. Druge banke navode kako će najveći apoeni biti 50 eura. Pojednostavljeno, to znači da ćete za podizanje, primjerice 300 eura, odnosno iznos oko 2.200 kuna, umjesto 11 novčanica od 200 kuna, dobiti možda 15 novčanica od 20 eura.

Usput, od 1. siječnja u bankomatima će biti samo euri, a sve što imate na računu bit će automatski izraženo u eurima.

Foto: Pixabay (ilustracija)