26. rujna 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Spas s neba! Kopački rit spasili vatrogasci i kiša! 82 vatrogasca iz 14 postrojbi gasila park prirode!

3 min read
Kiša je od 5 sati uvelike pomogla vatrogascima dogasiti požar te se oni vraćaju u svoje baze. Vatrogasci DVD Bilje ostaju na požarištu poradi detaljnijeg pregleda opožarenog područja, javio je jutros Županijsk centar 112, što je najbolja vijest jutra i dana.

Ovoga puta je gorjela i šuma! Značajno je bilo teže za gašenje od niske trave i raslinja! Za jutro danas je bio spreman i ‘air traktor’ priskočiti u pomoć, no prije njega je stigao drugi oblik spasa s neba – kiša! Jutarnje oborine pomogle su vatrogascima i Kopački rit i vatrogasci su spašeni!

Vatrogasci JVP Osijeka, JPVP Beli Manastir, DVD Donji Grad, DVD Gornji Grad, DVD Retfala, DVD Bilje, DVD Kopačevo, DVD Lug, DVD Valpovo, DVD Belišće, DVD Dalj, DVD Kneževi Vinogradi, DVD Popovac i DVD Darda… – čak 14 postrojbi i 82 vatrogasca sa 25 vozila od jučer poslijepodne, kroz cijelu večer i noć su se borili s požarom u Kopačkom ritu. Gasili su požar suhe trave i niskog raslinja u Podravlju oko Bajera, davali logističku pomoć jedni drugima, dežurali na požarištu.

A onda…

Kiša je od 5 sati uvelike pomogla vatrogascima dogasiti požar te se oni vraćaju u svoje baze. Vatrogasci DVD Bilje ostaju na požarištu poradi detaljnijeg pregleda opožarenog područja, javio je jutros Županijsk centar 112, što je najbolja vijest jutra i dana.

Jer…

U nepunih mjesec dana dogodio se drugi, praktički treći požar u zaštićenom dijelu JUPP Kopački rit. Prije tri tjedna bilo je opožareno gotovo 10 hektara niskog raslinja, trave…, a vatrogasci se s vatrenom stihijom borili na frontu od 10 kilometara. Kada su sve završili, vjetar je tijekom noći rasplamsao vatru i krenuli su ispočetka.

A sinoć…

Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka u petak je već oko 14:30 sati primila dojavu o požaru na području Kopačkoga, pohitavši onamo uz čak 9 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja. Okupilo se 60-ak vatrogasaca sa 17 vozila. I bitka je počela. Ujedno, sva su dobrovoljna vatrogasna društva u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji stavljena u stanje pripravnosti. Bili su za jutro spremni i tzv. ‘air traktori’ bude li potrebe, ukoliko vjetar tijekom noći zakomplicira požarište.

Ali, stigla je kiša!

– ŽVOC Osijek zaprimio je jučer u 14:32 sati dojavu o požaru na području Parka prirode Kopački rit. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i mješovita šuma bjelogorica na trenutno procijenjenoj površini između 7 i 10 ha. Prema trenutno dostupnim podacima iz UVI aplikacije, na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 82 vatrogasca sa 25 vatrogasnih vozila sa područja županije. Tijekom jutra se očekivao angažman jednog protupožarnog zrakoplova, međutim situacija na terenu je povoljnija te se odustalo od istoga. Požar je ugašen u 06:46 sati – javili su i iz Hrvatske vatrogasne zajednice jutros.

Podsjećamo, posljednji puta kada je gorjelo, dan poslije, 21. srpnja, na području parka prirode Kopački rit između Kopačeva i Osijeka, na predjelu Lanište, obavljen je očevid mjesta događaja od strane policijskih službenika očevidne ekipe Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji s inspektorom zaštite od požara i utvrđeno je da je uzrok požara odbacivanje gorive tvari. To je u prijevodu – opušak!

Foto: JVP Osijek, DVD Bilje, Facebook (screenshot)