29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Komercijalna plovidba Dravom kod Osijeka više nije moguća! Vodostaj u 17 sati pao na -170, sada i niže…

1 min read
Do ovog trenutka rekord je bio -168 iz rujna 2003. godine, a valja napomenuti da se mjerenja obavljaju od 1827. godine.

Rekord, povijesno nizak vodostaj iz ’03. godine je ‘potučen’. Drava kod Osijeka je pala na -170 centimetara u 17 sati danas, u četvrtak, a pad vodostaja je nastavljen. U 18 je bila -171 centimetar.

Do ovog trenutka rekord je bio -168 iz rujna 2003. godine, a valja napomenuti da se mjerenja obavljaju od 1827. godine.

Gost središnjeg Dnevnika bio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. U razgovoru za Dnevnik Đuroković je poručio kako komercijalna plovidba rijekom Dravom više nije moguća.

– Treba upozoriti, ovo je doba kada su rijeke tople i puno je kupača. Sprudovi su na puno mjesta u rijeci Dravi, ali ona još uvijek ima protok od nekih 250 kubnih metara protoka. Ne bi trebalo prehodavati rijeke, u tim plićacima dolazi neko mjesto gdje je kraj spruda pa onda se pojavi dubina. Djeca i slabiji plivači modu doći u situaciju neke nezgode. Molim građane da budu oprezni, neka uživaju u sprudovima sa sigurne udaljenosti – kazao je Đuroković u Dnevniku.

Đuroković nadalje smatra kako najavljene oborine neće bitnije izmijeniti vodostaj. Pomoći će poljoprivredi, ali vodostaj bi i dalje mogao još neko vrijeme biti nizak.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)