29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Psi mogu plakati od radosti!? Mjerili su im suze nakon susreta s vlasnikom kojeg nisu vidjeli 7 sati!

2 min read
Psi bi "značajno" povećali proizvodnju suza u prvih pet minuta ponovnog susreta sa svojim vlasnicima od kojih su bili razdvojeni pet do sedam sati, otkrili su istraživači.

Osim što mašu repom, nekontrolirano skaču i ližu lice, čini se da psi i zaplaču od sreće pri ponovnom susretu s vlasnikom.

Ushićeni psi ne ostavljaju samo dlake na vašoj odjeći, vjerojatno i zasuze od radosti, pokazuje nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Current Biology.

“Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, poput ponovnog susreta sa svojim vlasnicima”, rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije koju je nazvao vjerojatno “prvom u svijetu”.

Znanstvenici su mjerili količinu suza u očima pasa često korištenim Schirmerovim testom koji se sastoji od postavljanja posebne trake ispod kapaka.

Za osnovno očitanje znanstvenici su proveli test na psima za vrijeme normalne interakcije s vlasnicima.

Psi bi “značajno” povećali proizvodnju suza u prvih pet minuta ponovnog susreta sa svojim vlasnicima od kojih su bili razdvojeni pet do sedam sati, otkrili su istraživači.

Otkrili su i da je volumen suza pasa bio veći nakon što bi se ponovno našli s vlasnikom u odnosu na druge ljude koje ti četveronošci poznaju.

Plakanje je vjerojatno povezano sa oslobađanjem oksitocina, poznatog kao “hormona ljubavi”. 

Psi su s vremenom razvili specifične komunikacijske vještine i dokazano je da kontakt očima igra ulogu u formiranju odnosa između psa i njegovog vlasnika.

Znanstvenici bi u budućim studijama htjeli testirati proizvode li psi na sličan način suze kad se susretnu sa svojim psećim prijateljima.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)