19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovo su lijekovi koji mogu debljati! Pijete li koji od njih?

2 min read
Propisani lijek ne treba prestati piti na svoju ruku, to nipošto, ali se s liječnikom može razgovarati o brigama i nuspojavama, napokon - pitati i za drugu opciju, govori Gandhi.

– Svi lijekovi imaju različite nuspojave, uključujući neke koji mogu dovesti do debljanja – kaže Shaili Gandhi, potpredsjednica farmacije u SingleCareu, piše N1, donosećo tekst o tome kako pojedini lijekovi mogu nositi dio krivice povećane tjelesne mase, debljine…

Propisani lijek ne treba prestati piti na svoju ruku, to nipošto, ali se s liječnikom može razgovarati o brigama i nuspojavama, napokon – pitati i za drugu opciju, govori Gandhi.

A evo i popisa lijekova koji mogu biti jednim od uzroka debljanja…

Beta-blokatori – propisuju se osobama koje imaju visok tlak i srčane probleme, za liječenje migrene, anksioznosti i glaukoma. Mogu vam ‘nabaciti’ između 2 i 3 kg, navodi klinika Mayo. Dodaju i da ako uzimate beta-blokatore zbog srčanih problema i nakupite više kilograma, to bi mogao biti znak da se nakuplja tekućina, a zbog toga obvezno trebate liječniku.

Inzulin – može lakše pretvarati šećer u mast ako pretjerate sa slatkišima. Uzimanje lijeka u ovom slučaju nije izborno i valja paziti na ograničenje slatke hrane.

Kortikosteroidi – su lijekovi koji pomažu kod smanjenja upala, a mogu uzrokovati debljanje, jer povećavaju apetit, a dolazi i do zadržavanja tekućine. Što je veća doza i što se dulje uzima, veća je vjerojatnost debljanja. Dobra vijesti je da se stvar unormali šest mjeseci do godinu dana nakon prestanka uzimanja.

Lijekovi protiv napadaja – osobe s epilepsijom ili sličnim stanjima mogu imati povećani apetit ako uzimaju lijekove kao što su gabapentin, pregabalin i vigabatrin. Ne odgovara li lijek pacijentu, trebao bi razgovarati sa svojim liječnikom o prelasku na lijekove za epilepsiju koji su povezani s gubitkom težine ili su neutralni.

Antipsihotici – obično se koriste za liječenje shizofrenije i bipolarnog poremećaja. Olanzapine je jedan od antipsihotika koji može uzrokovati debljanje, a lurasidon i ziprasidon su među onima za koje se smatra da imaju manju vjerojatnost.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)