29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još dva nuklearna reaktora se grade 120 kilometara od Osijeka! Glavni neimar? Rusi!

2 min read
Ta je nuklearna elektrana u svojoj povijesti, a sukladno Wikipediji, imala dva incidenta, '03. i '09. godine.

Rosatom, ruski nuklearni div, počinje sljedećih tjedana s izgradnjom još dva reaktora na nukleranoj elektrani u mađarskom Paksu, svega 120 kilometara od Osijeka, na Dunavu, uz cestu prema Budimpešti. Ta nuklerana elektrana ima 4 reaktora, izgrađena je u bivšem SSSR-u, a s nova dva reaktora kapacitet će biti, kažu, više nego udvostručen.

U Paksu se u ovom trenutku proizvodi 40% mađarske opskrbe električnom energijom, a sporazum Rusije i Mađarske iz ’14. godine predvidio je ovo proširenje.

– Neka gradnja počne! – napisao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na Facebooku, dodajući kako će Mađarska dugoročno osigurati energetsku sigurnost i svojevrsnu otpornost na promjene cijena.

Nuklerani reaktori bi mogli biti spremni do 2030. godine. Projekt je vrijedan 12,5 milijardi eura, a velikim dijelom ga financira Rusija.

Ta je nuklearna elektrana u svojoj povijesti, a sukladno Wikipediji, imala dva incidenta, ’03. i ’09. godine.

– Ozbiljna nezgoda treće razine INES ljestvice bila je ’03. godine. Pogon nuklearnog reaktora br. 2 zaustavljen je desetak dana prije nezgode (subota, 29.3.2003.), radi redovitog godišnjeg remonta. Nuklearni gorivni elementi izmješteni su iz reaktora u bazen za hlađenje goriva. Pristupilo se postupku čišćenja gorivnih elemenata od površinskih naslaga sa svrhom učinkovitijeg iskorištenja goriva u nastavku pogona. Tokom čišćenja šeste šarže od 30 gorivnih elemenata (1/10 reaktora), koje se obavljalo u četvrtak, 10.4., monitoring sustav ugrađen u reaktorskoj dvorani reaktora br. 2, registrirao je tijekom kasnog poslijepodneva prisutnost inertnih radioaktivnih plinova. Radioaktivni plinovi dospjeli su u reaktorsku dvoranu iz sustava za čišćenje gorivnih elemenata, koji nije bio propisno zatvoren. Stanovita količina inertnih plinova kontrolirano je, kroz ventilacijski sustav ispuštena u okoliš nuklearne elektrane. Od 9 automatskih radioloških mjernih postaja koje se nalaze u polumjeru 1,5 km od NE Paks, samo je jedna registrirala kratkotrajno povećanje brzine doze od 260 mSv/h – piše na Wikipediji, a gdje se dodaje i drugi incident…

– Dana 4.5.2009. detektor neutrona s vlastitim pogonom je pao, jer se nosač od čelične žice slomio. Ovaj događaj je označen kao nesreća druge razine INES ljestvice. Cjelokupno osoblje je hitno preseljeno (evakuirano) s mjesta nezgode, i ni jedan član osoblja nije primio veću apsorbiranu dozu ionizirajućeg zračenja od dnevne dozvoljene ekvivalentne doze.

Foto: Pixabay (ilustracija)