18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Gradonačelnik, zamjenici, dožupan, direktori… zasukali rukave i čistili korito Drave!

3 min read
A bilo je tu svega. Kako je vodostaj Drave pao ispod -172 centmetra prije koji dan, danas ipak na nešto višoj razini, 'isplivali' su razni odbačeni predmeti koji zagađuju rijeku.

Zasukali su rukave gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenici Dragan Vulin i Jasenka Crnković, pročelnica Sanda Pašuld, direktori gradskih tvrtki Marko Eljuga, Igor Pandžić, Dejan Rusmirović…, zamjenik župana Mato Lukić, iz Hrvatskih voda Željko Kovačević… U organizacij Grada Osijeka, a u suradnji s Hrvatskim vodama, danas se u Zimskoj luci čistila obala i korito rijeke Drave, a nakon što se vodostaj, uslijed suše, posljednjih tjedana spustio do svog povijesnog minimuma.

A bilo je tu svega. Kako je vodostaj Drave pao ispod -172 centmetra prije koji dan, danas ipak na nešto višoj razini, ‘isplivali’ su razni odbačeni predmeti koji zagađuju rijeku. Vadili su spomenuti, uz djelatnike Unikoma, ronioce…, stolice, fotelje, cijevi, lonce, najlonski otpad, željezo, gume, neidetificirani predmeti…

Punile su se vreće smećem jako brzo, kamioni Unikoma još brže. Naprosto je nevjerojatno koliko je otpada ‘resilo’ dno korita rijeke Drave sve ove godine. A nevjerojatno je i da se nitko ranije od brojnih inicijativa ili političkih opcija, zagovornika čistoće i ekologije, nije odmaknuo od tipkovnice i pisanja komentara, otišao prema Dravi s rukavicama.

– Drava je dosegnula povijesni minimum -172 centimetar koji nam je pokazao da Drava ne krije blago nego otpad pa smo ovom radnom akcijom željeli počistiti ono što se može. Otpad koji skupimo biti će razvrstan, inače je Grad Osijek jedan od vodećih gradova kada govorimo o razvrstavanju otpada – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Uskoro se dovršava i šetnica uz Dravu, projekt Hrvatskih voda kojim će Osijek dobiti najdužu šetnicu uz rijeku u ovom dijelu Europe, a ova je akcija poticaj građanima da čuvaju naše resurse i doprinesu očuvanju rijeke i njene obale.

– Klimatske promjene su vidljive i uzimaju danak, drago mi je da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem prati situaciju i svojim primjerom poziva i građane na odgovorno ponašanje. Promjene koje se događaju jasan su pokazatelj da se moramo prilagođavati i učiniti sve da olakšamo život našim ljudima, pa tako Osječko-baranjska županija priprema i gradi 16 sustava za navodnjavanje koji će pomoći poljoprivrednicima da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama i sušom kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Rekordno nizak vodostaj stvara probleme i u plovnosti Drave. 2003. godine je zadnji put bila tako niska Drava, odnosno četiri centimetra viša od ovogodišnjeg vodostaja.

– Hrvatske vode, Osječko-baranjska županija i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pokrenuli smo projekt Integralnog upravljanja Dravom od nultog do 11 kilometra koji uključuje i Luku Tranzit. Tim ćemo projektom dugoročno riješiti problem pristupa rijeci Dravi, jednim djelom izgradnje hidrotehničkih građevina, a drugim dijelom i čišćenjem koje bi trebalo ovdje postati uobičajeno – rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

U sklopu zakonskih okvira Hrvatske vode uklanjaju nanose u rijeci Dravi, to je kontinuirani proces kojim se čini sve da se u što većoj mjeri osigura plovnost Drave.

Foto: OsijekExpress.com