19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

5,9% – Usklađene mirovine ipak ne za sve, barem ne u potpunosti!

2 min read
...dio onih koji primaju mirovine iz drugog stupa morat će se strpjeti, jer zakon ne propisuje rok, već je sve prepušteno odlukama mirovinskih osiguravajućih društava.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Provedba isplate usklađenih mirovina za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj, iz HZMO-a sliejdi za nekoliko dana, no sve su prilike da ih usklađene neće dobiti svi umirovljenici, barem ne u potpunosti.

Usklađivanje iz drugog stupa obavlja se po stopi promjene indeksa potrošačkih cijena. U prethodnom polugodištu ista je bila 5,9 posto. Pa ipak, dio onih koji primaju mirovine iz drugog stupa morat će se strpjeti, jer zakon ne propisuje rok, već je sve prepušteno odlukama mirovinskih osiguravajućih društava.

– Dobili smo mirovinu za mjesec rujan, ali bez usklađenja od 5,9 posto… Naravno da na svojoj stranici, gdje napišu obavijest da je mirovina isplaćena, nisu nigdje napisali kada će se mirovine uskladiti i kada će biti isplaćene, a odgovorili su tek na moj upit. Bit će isplaćene u mjesecu listopadu, zaostaci od usklađenja i mirovina za listopad zajedno – tvrdi umirovljenica Ljubica Kršić za Mirovina.hr.

Njoj dio mirovine iz drugog stupa, navodi portal, isplaćuje Raiffeisen MOD. Neki MOD-ovi su već isplatili usklađene mirovine. Iz Raiffeisen MOD-a za portal odgovaraju kako je “Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima propisano da se mirovina iz drugog stupa usklađuje najmanje dva puta godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena za prethodno polugodište kojeg objavljuje Državni zavod za statistiku, no nije propisan datum…”. Navode i da će to provesti s 1. listopadom, a korisnicima će biti isplaćeni i pripadajući zaostaci.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)